Gemeente Den Haag

Voorlopig Ontwerp Landgoed Ockenburgh vastgesteld

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft 7 juli ingestemd met het Voorlopig Ontwerp Landgoed Ockenburgh. Met de renovatie van het landgoed worden de natuur- en cultuurwaarden verbeterd.

De oprijlaan, het landschapspark en het weiland zullen worden aangepast. In het landschapspark worden de kenmerken van de landschapsstijl hersteld. Hierbij gaat het vooral om het herstel van het oorspronkelijke padenverloop.

Landgoed Ockenburgh is onderdeel van het Natura 2000-gebied Solleveld Kapittelduinen. Veranderingen aan het landgoed moeten daarom voldoen aan strenge voorschriften. Om die reden worden de ingrepen in de ruimtelijke structuur (bomen en beplanting) beperkt. Met name de verharde oppervlakte binnen het gebied wordt verminderd. Ook het gebruik van het landgoed wordt verbeterd, waardoor recreatie en natuurontwikkeling beter samen gaan.

Landhuis
Ook het landhuis op Landgoed Ockenburgh wordt gerenoveerd. Het landhuis wordt ontwikkeld tot congreshotel. Het is nog niet bekend wanneer de bouwplannen hiervoor worden ingediend.

Samenwerking
Het Voorlopig Ontwerp is in overleg tussen de gemeente en belanghebbenden (bewoners, groene organisaties, de Commissie Loosduinen, de toekomstige beheerder en de ontwikkelaar) tot stand gekomen. Het Definitief Ontwerp zal eveneens in overleg met belanghebbenden worden uitgewerkt.