Ingezonden persbericht


Delftse Rekenkamer houdt programmabegroting tegen het licht

Op verzoek van de gemeenteraad van Delft, naar aanleiding van een breed ondersteunde motie van het CDA, heeft de Delftse Rekenkamer (DKR) onderzoek gedaan naar de Programmabegroting. Doel van het onderzoek is tweeledig:
. Een handvat te bieden aan de Gemeenteraad om betere doelstellingen te formuleren voor de volgende gemeenteraadsperiode 2010-2013
. Het vaststellen van de juistheid, controleerbaarheid, volledigheid en relevantie van de huidige doelstellingen in de Programmabegroting en verantwoording over de uitvoering daarvan. Bij de uitvoering van het onderzoek is gekozen voor een combinatie van een scherp oordeel over de technische kwaliteitsnormen en een beschouwing over wat de gemeenteraadsleden echt belangrijk vindt en waar zij op sturen.

Er zijn twee programma's met een verschillend karakter uit de begroting tegen het licht gehouden: "Stedelijke vernieuwing" en "Kunst en Cultuur".

Een aantal belangrijke bevindingen:

. De Programmabegroting wordt maar beperkt gebruikt om te sturen, omdat andere documenten zoals de Kadernota en beleidsnota's belangrijker worden gevonden.
. De Programmabegroting bevat erg veel programma's en informatie, en wordt daardoor enerzijds als onoverzichtelijk ervaren, anderzijds bevat deze niet de informatie die raadsleden belangrijk vinden (zoals stand van zaken projecten en effecten beleid).
. De relatie tussen raad, college en ambtelijke organisatie word gekenmerkt door formele informatie-uitwisseling. Het blijkt moeilijk om vraag en aanbod van informatie goed op elkaar af te stemmen. Het denken over de gewenste toekomstige ontwikkelingen van de beleidscyclus gebeurt in relatief gescheiden circuits.
. De technische kwaliteit van het onderdeel "Stedelijk vernieuwing" in de Programmabegroting is goed, bij "Kunst en cultuur" zijn er nog een aantal verbetermogelijkheden.
. Op dit moment werkt het college al aan voorstellen om de programmabegroting verder te ontwikkelen zodat er een duidelijk onderscheid te maken is tussen de beleidscyclus en de begrotingscyclus. De begroting moet vooral een bevestiging worden van wat er bij het beleid al is vastgelegd.

Aanbevelingen
De DRK doet 16 aanbevelingen die kunnen bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de sturing en transparantie. De drie belangrijkste adviezen zijn: Als eerste: beperk de aandacht voor de vorm van de programmabegroting en sta als gemeenteraad stil bij welke informatie wel en niet noodzakelijk is om goed te kunnen sturen. Het tweede advies is om minder afstand te creëren tussen gemeenteraad en college en meer samen te ontwikkelen. DRK adviseert daartoe een bijeenkomst te organiseren tussen raad, college en ambtelijke organisatie om bij de uitkomsten van dit onderzoek stil te staan en samen te zoeken naar de balans in hoeveelheid onderwerpen en niveau van de informatie. De derde aanbeveling: leg met name in 2010 meer de focus op goed uitvoeren van het beleid en minder op het ontwikkelen van nieuw beleid.

Noot voor de redactie/