Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Eisen aan basisschoolgebouwen vernieuwen

In het advies 'Gezond en goed, scholenbouw in topconditie' doet Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol aanbevelingen voor structurele verbeteringen van de huisvesting van basisscholen. "Ik ben verheugd dat het kabinet op korte termijn 100 miljoen vrijmaakt voor het binnenklimaat en betere energieprestaties van basisscholen, maar voor het realiseren van structurele verbeteringen zijn meer stappen nodig. De aard, intensiteit en de duur van het gebruik van schoolgebouwen zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. De huidige programma's van eisen leiden tot gebouwen die niet meer voldoen aan de verwachtingen". Zij overhandigde op 9 juli haar rapport aan minister Van der Laan (WWI), die het mede namens staatssecretaris Dijksma (OCW) in ontvangst nam.

Nederland telt ruim 7000 vestigingen basisonderwijs met in totaal meer dan 1,5 miljoen leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat op acht van de tien scholen het binnen-klimaat onder de maat is. Hierdoor staan de gezondheid en onderwijsprestaties van meer dan een miljoen leerlingen onder druk. Het is bovendien nadelig voor de arbeidsomstandigheden van de leerkrachten.

Naast goede pedagogische ondersteuning is een stimulerend en gezond schoolgebouw een vereiste voor het welbevinden van leerlingen. Door de programma's van eisen te actualiseren, rekening houdend met een integrale aanpak van energiebesparing, kan een grote én noodzakelijke kwaliteitsslag gemaakt worden. De bouwregelgeving moet hierop worden toegesneden. Dat geldt ook voor de benodigde financiële middelen. In hoeverre de budgetten en normvergoedingen nog wel van deze tijd zijn, moet daarom zorgvuldig in kaart worden gebracht. Het advies geeft verder aanbevelingen om het decentrale huisvestingssysteem structureel aan te pakken. Dit kan door enerzijds kennis, informatie en voorlichting t.b.v. opdrachtgevers te bundelen en anderzijds door het aanvullen van ontbrekende kennis op centraal niveau t.b.v. beleidsontwikkeling en besluitvorming. Veel winst valt te halen in het beter ondersteunen en begeleiden van opdrachtgevers tijdens het bouwproces.De effecten komen niet enkel ten goede aan het onderwijs, maar leidt ook tot een doelmatiger uitgave van overheidsgeld.

* Het advies van de Rijksbouwmeester (pdf)