TenneT


90 procent minder vogelslachtoffers door aanpassing aan hoogspanningslijnen

09-07-2009

* Vogelflappen in hoogspanningsverbinding Groene Hart
* Proef vergroot zichtbaarheid hoogspanningslijnen voor vogels
* 'Bird Flight Diverters' mogelijk landelijk toegepast in vogelrijke gebieden

TenneT gaat door middel van een innovatieve toepassing op een hoogspanningsverbinding onderzoeken of het aantal aanvaringen van vogels kan verminderen. In een bestaande verbinding in het Groene Hart worden op dinsdag 14 juli zogenoemde Bird Flight Diverters aangebracht. Onderzoek moet komende periode uitwijzen of deze vogelflappen een gunstig effect hebben op de zichtbaarheid van de draden.

Uit onderzoek blijkt dat hoogspanningslijnen een risico vormen voor hier verblijvende en overtrekkende vogels, wat leidt tot een in Nederland onbekend aantal draadslachtoffers. Deze jaarlijkse sterfte heeft geen direct effect op de populatiegrootte, maar kan lokaal wel een factor van betekenis zijn. In het Groene Hart is natuuronderzoek gedaan in het kader van de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding door de Randstad. Hieruit komt naar voren dat zichtbaarheid van hoogspanningsverbindingen kan worden vergroot in gebieden waar veel migrerende vogels voorkomen. Alhoewel deze test in eerste instantie is gericht op het Groene Hart, wil TenneT met deze vogelflappen ook meer ervaring opdoen om mogelijk in de toekomst op meerdere plekken toe te passen.

90 procent minder draadslachtoffers

Het type vogelflappen dat TenneT gaat aanbrengen zijn door de Duitse netbeheerder RWE Transportnetz Strom (RWE) ontwikkeld samen met vogelbeschermingorganisaties en universiteiten. Deze vogelflappen leveren een aangetoonde vermindering van draadslachtoffers van meer dan 90 procent op en zijn uitgebreid getest en toegepast door RWE in de Duitse transportnetten. Daar heeft RWE in samenspraak met deskundigen tussen 2002 en 2005 ongeveer ruim 12.200 kilometer aan lijnen geanalyseerd op vogelgedrag. Op basis hiervan heeft RWE op een aantal plekken vogelflappen aangebracht.

In opdracht van TenneT zullen als test vogelflappen over een lengte van één kilometer worden opgehangen in een bestaande 150.000 Volt (150kV) verbinding bij Hazerswoude-Dorp in het Groene Hart, waar veel vogels migreren. Het aanbrengen van de Bird Flight Protectors zal plaatsvinden met behulp van een helikopter en wordt uitgevoerd door RWE. De flappen worden in de bliksemdraad opgehangen, die voor vogels het minst zichtbaar is. Na een jaar wordt gekeken in hoeverre er een reductie van het aantal aanvaringen heeft plaatsgevonden. Na een succesvolle test zullen bij alle kritieke lijnen in het project Randstad 380 kV soortgelijke maatregelen worden genomen om de zichtbaarheid van de draden te verbeteren. De resultaten worden tevens meegenomen bij uitvoer van andere nieuwe projecten van TenneT.

Andere systemen

Voor het weren van vogels nabij hoogspanninglijnen zijn diverse oplossingen op de markt. Het meest toegepaste
vogelwaarschuwingssysteem is op dit moment een waarschuwingsspiraal of ook wel "varkensstaart", dat TenneT in het kader van haar maatschappelijke taak al op diverse plaatsen heeft aangebracht. Nadeel is dat deze spiralen in de nacht, bij schemering en ook bij verslechterende weersinvloeden minder effectief zijn. Er is reeds aangetoond dat beweging van de markeringen zoals bij de vogelflappen de lijnen meer zichtbaar maakt. TenneT onderzoekt ondertussen meerdere opties voor vogelwaarschuwingssystemen, zoals door het vergroten van de zichtbaarheid door verlichting.