Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08
Persbericht
SERV begrotingsadvies:
Waarom nieuwe Vlaamse Regering minder centen heeft?
Brussel, 8 juli 2009
Vandaag keurde de SERV zijn jaarlijks begrotingsadvies goed. De belangrijkste aandachtspunten werden al op 16 juni overgemaakt aan de formateur. In die eerste toelichting wees de SERV op de dramatische vooruitzichten voor de Vlaamse begroting en bood tegelijk enkele trajecten aan om de begroting terug op het goede spoor te helpen. Deze trajecten zijn verder uitgewerkt en gedocumenteerd in het volledig rapport. Daarin stelt de SERV ook vast dat vanaf 2008 de begroting fors is uitgeschoten boven de structurele groei met catastrofale gevolgen voor de nieuwe legislatuur. De beleidsruimte in de vorige legislatuur was met 8,3 mld erg ruim. In de nieuwe legislatuur is de beleidsruimte negatief. De Vlaamse regering moet dus bovenop de maatregelen om de begroting in evenwicht te brengen extra maatregelen nemen om ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven.
In zijn eerder advies wees de SERV op de dramatische toestand waarin de Vlaamse begroting dreigt terecht te komen bij ongewijzigd beleid. De SERV drong aan op een forse bijsturing en voorzag de regeringsonderhandelaars van mogelijke begrotingstrajecten om de budgettaire situatie recht te trekken. In het volledige rapport wordt dit bevestigd en aangevuld met analyses over het begrotingsbeleid in de afgelopen legislatuur. Twee invalshoeken komen in dit advies aan bod: een structurele analyse van de begrotingsdynamiek in de afgelopen jaren en een grondige analyse van wat de vorige regering heeft gedaan met de forse beleidsruimte waarover zij kon beschikken.
De Vlaamse begroting heeft in de voorbije jaren een aantrekkelijk palmares opgebouwd: veel ruimte voor nieuwe initiatieven en niettemin een forse afbouw van de schuld (tot nul voor het ministerie van de Vlaamse gemeenschap) en opbouw van reserves. Conjuncturele en eenmalige factoren hebben dit mogelijk gemaakt. Is die aangehouden groei van de begroting echter structureel aan te houden?
De SERV stelt vast dat voor 2008 de uitgaven onder de structurele groei bleven. Vanaf 2008 is de begroting fors boven de structurele groeimogelijkheden uitgeschoten. Deze vaststelling corrigeert de opvatting dat de Vlaamse openbare financiën structureel gezond zijn. De impact daarvan blijkt duidelijk bij het doortrekken van ongewijzigd beleid. Zelfs een beperkte evolutie ervan volstaat nauwelijks om tegen het einde van deze regeerperiode het niveau van de primaire uitgaven weer op het structureel toelaatbaar niveau te brengen.
De beleidsruimte in de afgelopen legislatuur
De vorige regering vertrok aanvankelijk met een netto beleidsruimte voor de hele legislatuur van 2,9 mld en kon finaal beschikken over 8,3 mld. In zijn advies analyseert de SERV de componenten die aan de basis liggen van deze forse toename. De SERV heeft ook onderzocht hoe de vorige regering deze beleidsruimte heeft aangewend: welke beleidsdoelstellingen springen er uit en hoe werd de ruimte verdeeld over de verschillende beleidsdomeinen. Enkele opvallende vaststellingen. Over het geheel van de periode werden voor 1,18 mld lastenverlagingen (vooral de jobkorting) doorgevoerd. Het overige deel van de beleidsruimte ging naar nieuwe beleidsuitgaven. Zo ging over de periode 2004-2009 1,7 mld extra naar onderwijs en vorming, 1,2 mld extra naar welzijn en 1,1 mld extra naar openbare werken.
Voor de nieuwe Vlaamse Regering is de netto beleidsruimte over de hele legislatuur genomen negatief in elk traject. Bij de huidige economische vooruitzichten gaat het om -4 tot -6 mld. Dat wil zeggen dat de Vlaamse Regering bovenop de maatregelen om een begroting in evenwicht te bereiken extra maatregelen moet nemen om ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven.
Het volledige
SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l