Senternovem

08-07-2009 | NCGG-5 onderstreept belang van snelle maatregelen én vervolgonderzoek

"Niet-CO2-broeikasgassen moeten prominent op de agenda"

De 5e internationale conferentie over niet-CO2 broeikasgassen, georganiseerd door de VVM, Vereniging van Milieuprofessionals, onderstreepte het belang van zowel snel te nemen maatregelen als van aanvullend wetenschappelijk onderzoek. Op de conferentie, die van 30 juni tot en met 3 juli 2009 werd gehouden in Wageningen, weerklonk ook de vraag om wetenschappelijke kennis sneller om te zetten in concrete maatregelen.

Al zijn dan niet alle oorzaken en gevolgen voor klimaat en natuur precies in kaart gebracht, een ding staat wel vast: het is vijf voor twaalf voor de chemische samenstelling van de atmosfeer. Energieverbruik en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot is een voornaam deel van het probleem. Deze conferentie richtte zich op de andere gassen die in het globale klimaatsysteem een rol spelen: de Non-Carbondioxide Greenhouse Gases, kortweg NCGG genoemd.

Debat
Vlak voor het slot van de conferentie vond een samenvattend debat plaats, aan de hand van stellingen die waren opgekomen in workshops en sessies tijdens de voorgaande dagen. Een van die stellingen was: we weten genoeg over NCGG om maatregelen te nemen. Over deze stelling bestond verschil van mening tussen beleidsmakers en wetenschappers: beleidsmakers weten voldoende om keuzes te maken. Want ze doen dat al. Sommige wetenschappers waren kritischer: "Weet u ook zeker dat u de goede maatregelen neemt?"

Meetmethoden
Wetenschappers signaleerden grote consensus over veel zaken, maar bleken het onderling niet eens over de bruikbaarheid van sommige meetmethoden, en begrijpen van sommige gassen nog niet hoe de uitstoot gereduceerd kan worden, of wat nou precies de schade van de uitstoot van deze gassen is voor het klimaat en op de natuur. Maar, zoals een van de deelnemers het verwoordde: "daarvoor komen we ook naar zo'n conferentie. Niet om te horen waarover consensus bestaat, maar juist om de dingen te bespreken die onduidelijk zijn."

Jaren onderzoek
"Maar jullie kunnen eindeloos doorgaan met onderzoeken," merkte een beleidsmaker op, "Wij kunnen ons niet veroorloven om te blijven wachten tot het helemaal uitputtend is onderzocht. Dat gaat nog tientallen jaren duren en dan wordt de bandbreedte voor passende maatregelen wel heel smal. Tegelijkertijd beschikken we op dit moment wel over kennis en inzichten die we nodig hebben om beslissingen te nemen. Maar het zou mooi zijn als de wetenschap zich meer zou richten op toepasbare resultaten, daartoe gestimuleerd door bijvoorbeeld publiekprivate samenleving."

Koe
Marktpartijen onderstreepten het belang van een te vermarkten oplossing, bijvoorbeeld als het gaat om de methaan-uitstoot van koeien. Om oplossingen te kunnen vermarkten, is het soms nodig om die te stimuleren vanuit de overheid. "Een boer koopt pas uitstootreducerend veevoer als hij daar zelf zakelijk profijt bij heeft," zo luidt de redenering. Bijvoorbeeld door subsidies, of wanneer hij méér moet betalen voor de uitstoot van methaan.

Vervolg
De ruim 100 deelnemers aan de slotsessie bleken in een stemkastjesronde in meerderheid van plan om over vier jaar ook naar de volgende conferentie te komen. Over het programma waren ze in meerderheid tevreden, al hadden ze nog meer ruimte om onderling te netwerken wel plezierig gevonden.
Contact
VVM, Rachel Heijne: (06) 20 08 97 23