PvdA Rotterdam


Participatie in wijk, buurt en straat.

Wo 8 Jul 2009

Voorzitter,
Voor ons ligt de Kadernota Participatie in wijk, buurt en straat. Het DB vraagt de deelraad bij dit agendapunt deze nota vast te stellen en het Plan van Aanpak uit te voeren en waar nodig uit te werken. En dat laatste, uitwerken, moet nog zeker gebeuren. Immers, in de nota wordt gesteld dat de deelgemeente samen met bewoners en instellingen verder gaat werken aan de ontwikkeling en uitvoering van het bevorderen van participatie.
Voorzitter, participatie is simpelweg meedoen. In de kadernota staat participatie voor: alle activiteiten die mensen gezamenlijk ondernemen in een straat of buurt.
Uit de nota valt af te leiden dat de deelgemeente hele normatieve uitgangspunten heeft geformuleerd. Voorbeelden daarvan zijn op blz. 14:

- bewoners dragen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor hun straat of buurt of

- zorgen dat bewoners inspanningen blijven leveren. Dé bewoners bestaan niet. Dé bewoners worden in de nota gezien als een totale groep, terwijl de bewoners geen homogene groep zijn. Uit de sociale index blijkt bijvoorbeeld dat minder dan de helft van de bewoners vertrouwen heeft in het bestuur van de deelgemeente. Dit voorbeeld geeft al aan dat er verschillen zijn. Mensen wonen in wijken en maken daar onderdeel van uit, actief of passief. Een deel van de bewoners doet actief mee aan straatbbqs, dialogen e.d. Een ander deel van de bevolking houdt zich totaal niet bezig met het vraagstuk van participatie en het functioneren van de deelgemeente en voelt zich gewoon niet verbonden met de buurt of wijk. Zijn dit slechte burgers? Nee. Een groot deel van hen woont plezierig en toont over het algemeen goed burgerschap.
Het enige wat de deelgemeente kan doen voor deze groep, is het informeren over het belang van participatie en de mogelijkheden daarvoor. Daar blijft het dan ook bij. Veel meer aandacht is vereist voor buurten waar mensen in een achterstandpositie verkeren. In het Sociaal Cultureel Rapport van 2008 wordt geconcludeerd dat er sprake is van minder participatie en sociale cohesie in etnisch diverse buurten. De verklaring hiervoor ziet het Sociaal Cultureel Planbureau echter niet in de diversiteit, maar meer in het feit dat er mensen wonen die in een achterstandspositie verkeren qua opleiding, werk en inkomen.
Verder hebben we enkele kritische kanttekeningen:
- In de oplegnotitie bij de kadernota staat dat er gesproken is met bewonersorganisaties en zelforganisaties. Voorzitter, het is uiterst opmerkelijk dat er tussen alle zelforganisaties in Charlois er maar met 2, namelijk Kleurrijk Charlois en de Marokkaanse culturele vereniging, de kadernota is besproken. Charlois heeft veel meer zelforganisaties, zelfs meer dan de 7 organisaties die opgesomd zijn in bijlage 4. Deze zelforganisaties zijn belangrijke partners en hebben een redelijk groot bereik.

- In de oplegnotitie staat verder dat groepen op zoek zijn naar een eigen ruimte. Wij zijn erg benieuwd naar de onderliggende redenen hiervoor. Wij vinden dat door gezamenlijke activiteiten te ontplooien in eenzelfde accommodatie de ontmoeting, participatie en samenhang toeneemt. Welke visie heeft het DB in deze?

- Verder zijn wij benieuwd naar wanneer de vervolgbijeenkomsten over de Kadernota plaats zullen vinden met b.o. en zelforganisaties en de bijeenkomst van het COS voor de toelichting op de totstandkoming van de Sociale Index.

- In de kadernota wordt gestreefd naar een andere positie van de bewonersorganisaties, namelijk van belangenbehartiger en vertegenwoordiger naar die van een netwerkorganisatie. Ook wordt aangegeven dat de besturen van b.o.s geen goede afspiegeling meer vormen van de bewoners in de wijk. De buurtgroepen daarentegen zijn wel gemengde groepen, i.t.t. de besturen. Wij vragen het bestuur hier aandacht aan te schenken.

-Ook al staan burgers niet open voor wijkactiviteiten in bredere zin, goed burgerschap geldt niettemin voor elke burger. Van burgers moet worden verwacht dat de normale regels worden nageleefd zoals het op juiste wijze aanbieden van afval, geen rotzooi op straat, onderhoud van aanliggende tuinen en het opruimen van hondenpoep.
-Als laatst bevelen we het volgende aan. Het is een mooi gebaar dat nieuwe bewoners worden verwelkomd met een bloemetje. Wij willen daar het volgende aan koppelen:
Elke nieuwe bewoner ontvangt van de corporatie of particuliere huizenbezitter een door de deelgemeente opgestelde brief over goed burgerschap. Daarnaast ontvangt de nieuwkomer vanuit de wijk gegevens en toelichting over instellingen en verenigingen en andere zelforganisaties in de wijk.
Voorzitter, de PvdA kan zich wel vinden in de Kadernota, maar bij de vorming ervan is er weinig gesproken met zelforganisaties. Wij zullen instemmen met het besluit mits er rekening gehouden wordt met de voorgaande opmerkingen en kijken uit naar de verdere uitwerking ervan. Canan Pusat