VVD


8-7-2009

VVD wil einde aan bevoordelen allochtone leerling bij examens

VVD-Tweede Kamerleden Ineke Dezentjé Hamming en Paul de Krom zijn verontwaardigd en geschrokken van het bericht in het Algemeen Dagblad dat stelt dat leerlingen van allochtone afkomst meer spelfouten mogen maken bij het examen dan autochtone leerlingen.

Zo mogen allochtone havisten 5 fouten maken terwijl autochtone havisten er slechts 2 mogen maken. En op het vmbo mogen allochtone leerlingen er 6 maken terwijl autochtone leerlingen er slechts 2 mogen maken.

Dezentjé Hamming vindt deze situatie onwenselijk. "Ik sta voor een onderwijssysteem waar het diploma waardevast is, en waar niet met 2 maten wordt gemeten". De Krom en Dezentjé Hamming hebben de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap daarom schriftelijk om opheldering gevraagd."Ik wil van de staatssecretaris weten waarom zij dit onrechtvaardige systeem zomaar laat bestaan. Waarom heeft ze als verantwoordelijke niet de centrale examencommissie vaststelling opgaven (CEVO) gecontroleerd en aangesproken toen de normering werd aangepast?" aldus Dezentjé Hamming. Paul de Krom vraagt zich af hoe de afkomst van de leerlingen wordt vastgesteld. "Wat hier gebeurt gaat in tegen artikel 1 van de grondwet. Ik ben heel benieuwd wat de staatssecretaris hiertegen gaat doen".

Het CEVO kwam vorige maand al eerder in opspraak doordat er anti-VVD teksten in de examens zaten.