Gemeente Enschede

Enschede en Regio Twente investeren samen in bereikbaarheid en mobiliteit

Reistijdcamera's, webcams, radar-telpunten en dynamische routepanelen

Het wordt steeds drukker op de weg. Om de bereikbaarheid van Enschede ook in de toekomst op peil te houden én om ervoor te zorgen dat het verkeer goed blijft doorstromen, investeren de gemeente Enschede en de Regio Twente de komende jaren in diverse projecten op het gebied van Dynamisch Verkeersmanagement.
Hierbij gaat het om de aanschaf en plaatsing van reistijdcamera's, webcams en radar-telpunten langs wegen. Met de gegevens, die via deze geavanceerde apparatuur worden verzameld, worden automobilisten vooraf (via internet) en onderweg (via dynamische routepanelen) geïnformeerd over de verkeersdrukte en krijgen ze een advies over de te volgen route.

De komende jaren gaan in het bijzonder in Enschede-west diverse wegen op de schop. Door deze grootschalige en langdurige reconstructies aan de weg en het riool zal het verkeer hinder ondervinden in de doorstroming. Via de inzet van dynamisch verkeersmanagement, krijgen de weggebruikers vooraf en onderweg actuele informatie over de verkeerssituatie.

Reistijdcamera's
De gemeente gaat de projecten gefaseerd uitvoeren. Begonnen wordt met het plaatsen van circa 10 camera's in Enschede-west in de 2e helft van 2009. Met deze reistijdcamera's worden de kentekens van passerende auto's gelezen tussen verschillende camerapunten. Als een kenteken op meerdere punten herkend wordt, dan wordt de reistijd van het voertuig tussen deze punten berekend. Per kwartier wordt uit alle verzamelde reistijden dan een gemiddelde reistijd berekend. Op basis hiervan wordt bepaald welke (omleidings)route in de stad op dat moment het snelste is om te kiezen.

Webcams en radar-telpunten langs de Auke Vleerstraat Langs de Auke Vleerstraat zullen verder drie webcam's worden geplaatst; in het bijzonder op punten waar zich vaak files vormen. Via www.enschede.nl kunnen werknemers en bezoekers de beelden van de webcams bekijken en zien óf en waar er een file staat. Op basis van deze informatie kan de reiziger zijn/haar keuze van vertrek al dan niet uitstellen. Het spitsverkeer zal zich, naar verwachting, meer spreiden in de tijd, waardoor minder overlast ontstaat. Overigens worden de beelden van de webcams en de reistijdcamera's niet opgeslagen of bewaard.
Langs de Auke Vleerstraat zullen ook drie permanente radar-telpunten worden geplaatst. Deze permanente telpunten leveren de gemeente actuele en betrouwbare informatie over de hoeveelheid en samenstelling van het verkeer.

De investering vindt plaats in de periode 2009-2010. Naar verwachting draagt de Regio Twente, in het kader van de Twente Mobiel projecten, 50% bij aan de investeringen.

Geplaatst: 08 juli 2009.

8 juli 2009