LEI

Bacteriën uit mest kunnen in gewassen komen

8 jul 2009
Onderdeel: Plant Research International

Bacteriën in mest die schadelijk zijn voor mensen kunnen zich vermeerderen rond de wortels van planten en doordringen tot het grondwater. Dit is aangetoond door dr. A.V. Semenov, onderzoeker bij de vakgroep biologische bedrijfssystemen in een recentelijk verschenen artikel in het wetenschappelijke tijdschrift âApplied and Environmental Microbiologyâ. Wanneer mest door de grond wordt geploegd of erin wordt geïnjecteerd - methoden die gebruikt worden om de uitstoot van stikstof te reduceren - overleven bacteriën langer dan wanneer de mest op het grondoppervlak wordt aangebracht.

Salmonellabacteriën die via mest in de bovenlaag van de bodem vermengd worden, zijn 66 dagen daarna tot tien centimeter diepte nog steeds traceerbaar. E.coli overleeft zoân vijftig dagen in de bovenste bodemlaag. Dat blijkt uit laboratoriumtesten, waarbij de gezondheidsrisicoâs van landbewerking met Salmonella en E.coli-besmette mest is onderzocht. Bij het op het oppervlak aanbrengen van drijfmest (mest vermengd met urine) is de overlevingstijd korter, maar bacteriën dringen wel in grotere hoeveelheden door tot diepere bodemlagen. Vooral het injecteren van drijfmest in de bodem bleek echter te resulteren in een grotere verspreiding van de pathogene bacteriën naar diepere grondlagen.

De proeven zijn herhaald op grond waar sla werd geteeld. Er was weinig verschil tussen het gebruik van drijfmest of âvasteâ mest. In beide gevallen vond een duidelijke toename van de hoeveelheid cellen van de pathogenen plaats in de nabijheid van de slawortels. Dit laatste geeft aan dat in aanwezigheid van sla, ook dieper in de met besmette mest behandelde grond grotere hoeveelheden pathogenen te verwachten zijn.

Geconcludeerd kan worden dat risicoâs die zijn verbonden aan de aanwezigheid van humane pathogenen in mest afhankelijk zijn van de mestsoort en wijze van toediening. Op basis van deze gegevens is een risicomodel opgesteld dat kan worden gebruikt om de kans op mogelijk besmettingen met humane pathogenen via mest te berekenen. Â
Het onderzoek, gefinancierd door de Stichting Toegepaste Wetenschap, was opgezet om de gezondheidsrisicoâs van het gebruik van verse mest op gewassen voor menselijke consumptie in kaart te brengen.
* Download: Percolation and Survival of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica Serovar Typhimurium in Soil Amended with Contaminated Dairy Manure or Slurry (pdf)

Â

Contact
Meer informatie:
Leo van Overbeek
visitekaartje
leo.vanoverbeek@wur.nl