Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Tips van de politie om inbrekers buiten de deur te houden

Vooral in de zomermaanden en tijdens vakanties zijn woningen een geliefd doelwit voor inbrekers. Zelfs als u thuis bent, kunnen inbrekers hun slag slaan zonder dat u daar iets van merkt. Bijvoorbeeld als u in uw tuin geniet van het mooie weer, met alle ramen van uw woning open. Of een dief sluipt, terwijl u slaapt, de slaapkamer binnen via een openstaande balkondeur.

De politie Rotterdam-Rijnmond houdt tijdens zomermaanden extra toezicht en surveilleert extra op straat. Zelf kunt u ook wat doen om het inbrekers lastig te maken. Gebruik bijvoorbeeld registratiekaarten van de politie om uw waardevolle voorwerpen te registreren.

Hieronder vindt u een aantal dos en donts waarop u kunt letten:

Wat u wel kunt doen:

Wat u beter niet kunt doen:

Laat niet zien dat u weg bent, maar doe net alsof de woning nog bewoond is. Laat bijvoorbeeld de brievenbus regelmatig legen en leg de post op een plek die niet van buitenaf te zien is. Sluit geen overgordijnen en haal geen planten voor de ramen weg. Schakel een tijdschakelaar in voor de lampen.

Vroeger controleerden inbrekers de papieren brievenbus om te kijken of iemand op vakantie was. Nu worden digitale brievenbussen bekeken. Vermeld op internetpaginas als Hyves, Twitter en MySpace geen herleidbare adres- of vakantiegegevens. Scherm uw persoonlijke berichten af voor potentiële inbrekers.

Vertel de buren dat u op vakantie bent en vraag hen om een extra oogje in het zeil te houden.

Let op dat - gezien vanaf de straat - geen waardevolle spullen zoals een flatscreen tv, laptop en camera in het zicht staan.

Zet ladders en vuilcontainers weg. Dit zijn handige hulpstukken voor de inbreker om ergens op te klimmen. Sluit de ramen (ook het wc-raam) en deuren van uw woning (en garage) goed af.

Hang geen briefjes op de deur dat u weg bent. Spreek op het antwoordapparaat nooit in hoe lang u weg bent. Kies een neutrale boodschap zoals: Ik ben op dit moment niet te bereiken, maar spreek iets in.

Doe uw deur op het nachtslot ook al bent u maar even weg. Doe de voor- en achterdeur op het nachtslot voordat u gaat slapen. Controleer de deuren op anti-inbraaksloten en secu-strip. Overweeg het aanbrengen van een lamp met een sensor bij de voordeur of in de tuin. Dieven staan niet graag in het licht.

Houd sleutels bij u. Haal ze uit uw jas als u die aan de kapstok of over een stoel hangt. Laat ook geen sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Doe geen labels met naam en adres aan uw sleutelbos. En leg ze ook niet op een geheime plaats zoals in een bloembak of onder de mat.

Mocht u toch het slachtoffer worden van een woninginbraak, doe dan aangifte bij de politie. Niet alleen om de pakkans van de daders te vergroten, maar ook voor extra aandacht tijdens surveillances van de politie in uw buurt. Voor meer inbraakpreventietips kunt u kijken op www.politiekeurmerk.nl.