Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
3 juli 2009
Internationaal congres over meertaligheid in Utrecht
Door de toegenomen mobiliteit en de globalisering komen mensen steeds meer in contact met sprekers van andere talen. Hoe moeten ze hiermee omgaan? Ruim 500 experts op het gebied van meertaligheid ontmoeten elkaar van 8 tot en met 11 juli 2009 op het toonaangevende International Symposium on Bilingualism (ISB) in Utrecht. Dit tweejaarlijkse congres geldt als het belangrijkste forum voor uitwisseling van onderzoek op het gebied van tweetaligheid en meertaligheid. Dit jaar wordt het congres verzorgd door het Utrecht Institute of Linguistics van de Universiteit Utrecht.
Tijdens het congres komen actuele vragen aan de orde als: Hebben migranten bepaalde taalrechten? Wat is de beste manier om ze goed en snel Nederlands te leren? En is het goed of slecht dat ze hun moedertaal blijven spreken? Daarnaast bestrijkt het congres thema's als taalontwikkeling van tweetalige kinderen, tweetalige spraakverwerking, taalstoornissen bij tweetaligen, tweetalige gemeenschappen en migratie, de verwerving van een tweede taal door kinderen en volwassenen, en tweetaligheid in het onderwijs. Het International Symposium on Bilingualism vindt plaats in het Educatorium van de Universiteit Utrecht, Leuvenlaan 19 in Utrecht. Journalisten zijn van harte welkom.
Meertaligheid geen handicap
Deze week verscheen het toegankelijke boek 'Nederland meertalenland', geschreven door Jacomine Nortier, hoofddocent Nederlandse taal aan de Universiteit Utrecht, een van de organisatoren van het congres. De rode lijn in het boek is dat meertaligheid geen handicap is, maar een verrijking die allerlei voordelen biedt. De auteur constateert dat het met de publieke opinie over meertaligheid droevig gesteld is. Er heerst een hardnekkig misverstand dat gebruik en onderhoud van een andere taal als moedertaal ten koste gaat van het leren en spreken van het Nederlands.
Brain, Cognition and Behaviour en Cultures and Identities
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven evenement valt binnen twee focusgebieden: Brain, Cognition and Behaviour, waarin onderzoek plaatsvindt naar de hersenen en de rol die zij spelen in cognitie en gedrag van mens en dier. En het focusgebied 'Cultures and Identities'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar een breed spectrum van culturele verschijnselen in hun sociaal-politieke en intellectuele context. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.
Boek
Nederland meertalenland: Feiten, perspectieven en meningen over meertaligheid, Jacomine Nortier, Amsterdam, Uitgeverij Aksant, 2009.
Universiteit Utrecht