Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Planten kiezen hun munitie zorgvuldig

30 juni 2009

Planten lijken misschien weerloos, maar zijn dat absoluut niet. Verschillende plantenhormonen werken samen om aanvallen gericht af te kunnen weren. NWO-onderzoeker Antonio Leon-Reyes laat nu in zijn promotieonderzoek zien hoe die hormonen samenwerken. Door met elkaar te 'overleggen' bepalen plantenhormonen welke afweerreactie zij in stelling gaan brengen. Leon-Reyes promoveert op 8 juli aan de Universiteit Utrecht.

Leon-Reyes onderzocht hoe drie plantenhormonen - salicylzuur (SA), jasmonzuur (JA) en ethyleen (ET) - met elkaar samenwerken om de juiste afweerreactie in werking te zetten. De bioloog gebruikte de modelplant Arabidopsis thalania (zandraket) om de communicatielijnen tussen de hormonen te analyseren. Hij ontdekte dat SA de baas speelt over JA, maar als JA en ET samenwerken dan luistert JA niet meer naar SA.

De juiste verdediging

Planten hebben te maken met verschillende aanvallen van buitenaf. Schimmels, bacteriën, virussen en insecten zoals rupsen en luizen kunnen een plant het leven behoorlijk zuur maken. De drie verschillende hormonen spelen allemaal op hun eigen manier in op aanvallen van buitenaf; SA zorgt ervoor dat pathogenen die zich voeden op levend plantenweefsel worden aangepakt; JA en ET gaan achter pathogenen aan die leven op dood weefsel en onderdrukken insectenvraat.

Het aanschakelen van afweergeschut vergt veel energie van de plant en kan ten koste gaan van groei en reproductie, daarom is het van belang dat de plant alleen de noodzakelijke verdedigingswerken in werking stelt. Leon-Reyes ontdekte dat wanneer de SA-reactie vlak voor of gelijk met de JA-reactie wordt geactiveerd, de door JA gereguleerde afweermechanismen werden onderdrukt. Maar wanneer de JA-reactie tegelijk met de ET-reactie werd geactiveerd, kon SA JA niet meer onderdrukken.

Jaarlijks worden er miljarden euro's uitgegeven aan chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten en plagen tegen te gaan. De ontdekkingen van Leon-Reyes kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan nieuwe manieren om gewassen te beschermen. Het onderzoek van Antonio Leon-Reyes is onderdeel van het onderzoeksproject van Corné Pieterse. Pieterse ontving in 2004 een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO voor zijn onderzoek naar zelfverdedigingsmechanismen van planten.

..............................

Meer informatie:

* Antonio Leon-Reyes (Universiteit Utrecht)
* t.: +31 (0) 30 253 68 58, H.A.LeonReyes@uu.nl
* promotiedatum: 8 juli

* promotor: prof. dr. ir. C.M.J. (Corné) Pieterse

laatst gewijzigd op 30 juni 2009