Duurzaamste dierenverblijf opent deuren
30/06/2009 09:00
LAM architects en Diergaarde Blijdorp
Rotterdam, 30 juni 2009- Op 8 juli aanstaande opent burgemeester Aboutaleb het duurzaamste dierenverblijf in Nederland: het Savannehuis in diergaarde Blijdorp.
Cradle to cradle
Het Savannehuis is uniek in Nederland: het is eerste dierenverblijf dat op basis van het duurzaamheidprincipe 'cradle to cradle' is ontworpen. Een opdracht die past in de ambitie van Blijdorp, waarin duurzaamheid de hoofdrol speelt. 'Het dwong ons de spanning tussen de klimaatneutrale ambities enerzijds en de klimaateisen van de Afrikaanse dieren anderzijds, te verenigen. Het eindresultaat geeft een bijzondere voldoening.', zegt Menno Lam van het Wageningse LAM architects.
Zelf warmte zoeken
Lam verwijst naar de integrale energiehuishouding en architectuur van het gebouw, waarbij aan alles is gedacht. Het gebouw is zeer onderhoudsarm en kan voor het overgrote deel eenvoudig gerecycled worden. De 330.000 liter regenwater die het gebouw jaarlijks opvangt, wordt gebruikt voor de planten in een naastgelegen biotoop. Voor de verwarming worden, in plaats van fossiele brandstoffen te gebruiken, houtsnippers gestookt. Op koude dagen zoeken de dieren zelf de warmte op; speciale 'knuffelmuren' (stalen elementen met laag temperatuur verwarming) maken het verwarmen van het, gehele 4500 kubieke meter tellende gebouw, overbodig. Er is zoveel mogelijk gekozen voor materialen met een zeer lage (natuurlijke) milieulast.
Comfortabel
Het verblijf is milieuvriendelijk, maar de giraffen noch de bezoekers en verzorgers hoeven ergens onder te lijden. De holistische ontwerpbenadering van de architect levert een hoge mate van comfort op. De zorg voor het dierenwelzijn zien we terug in de hoogte van het verblijf, het gebruik van niet-giftige materialen en de ronde vorm. Door dit laatste kunnen de dieren elkaar niet klem zetten. De Afrikaanse Kraal stond model voor het ontwerp. De kraal is dusdanig georiënteerd en vormgegeven dat de stand van de zon en daarmee de daglichttoetreding en zonnewarmte zowel in de winter als in de zomer optimaal benut worden. Het Savannehuis functioneert als een 'shelter'. Het is een gebouw vol zonnewarmte, schaduw en daglicht. Natuurlijke ventilatie draagt bij aan een gezond binnenklimaat.
Verhuizing giraffen
Hoewel het Savannehuis geschikt is voor gebruik door verschillende savannedieren, is er bij het ontwerp vooral veel aandacht besteed aan de afmeting en de leefwijze van de giraffen. Op 26 juni aanstaande zullen zij er dan ook als eerste voet over de drempel zetten.
Blijdorp transformeert
De laatste jaren ondergaat De Rotterdamse diergaarde een transformatie van de oude stijl (verblijven van architect Van Ravensteijn) naar een groter park, met werelddelen en biotopen. Deze keuzes komen voort uit de waarde die Blijdorp hecht aan natuurbehoud en de zorg voor het milieu. Biotopen zijn dierverblijven waarbinnen alles afgestemd is op het leefklimaat van de dieren. De leefvorm komt ten goede komt aan hun natuurlijke gedrag, wat de dieren meer vrijheid en de bezoekers meer inzicht geeft. Het Savannehuis hoort bij de biotoop van de Afrikaanse Savanne.
http://www.lam-architects.nl/bureau/Pers
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie