Belgische Federale Overheid


*

Veilig en zonder zorgen op vakantie

Datum: 06 juli 2009

Wie op vakantie vertrekt, doet er best aan enkele raadgevingen in acht te nemen en zijn reis goed voor te bereiden. Zo kunt u zonder zorgen van uw welverdiende vakantie genieten!

Uw bestemming kiezen

In sommige landen verschillen de plaatselijke zeden en gewoonten soms wel heel erg van de onze. Zo mogen ongehuwden of homokoppels in een aantal landen bijvoorbeeld geen kamer delen. Vergeet ook niet dat pijnstillers of kalmeermiddelen in bepaalde landen als verdovende middelen worden beschouwd. Ze zijn er streng verboden en op het bezit ervan staan gevangenisstraffen. Dat weet u dus best vooraf.

U verneemt alles over uw toekomstige reisbestemming in de rubriek 'Reisadviezen per land' van de website van de FOD Buitenlandse Zaken. U vindt er alle nodige informatie over inentingen, veiligheidsvoorschriften en plaatselijke zeden en gewoonten.

Met de wagen reizen

* Met een Belgisch rijbewijs mag u in de hele Europese Unie en de volledige Europese Economische Ruimte rijden. Bovendien is dit rijbewijs in heel wat andere landen erkend. In sommige gevallen heeft u echter een internationaal rijbewijs nodig.
* Om de belangrijkste verkeersregels van onze buurlanden te kennen, kunt u de BIVV-brochure 'Veilig en vlot op reis' (PDF, 8 p.) raadplegen.

* Enkele belangrijke tips om veilig met de wagen op vakantie te vertrekken, vindt u op de website van de Belgische federale politie.

Met het vliegtuig reizen

De Europese regelgeving voorziet bepaalde rechten (maar ook plichten) die gelden in geval van instapweigering, annulering en langdurige vertraging van vluchten.

Meer informatie over de rechten van de passagiers en de bijstand aan personen met beperkte mobiliteit

Met de autocar reizen

Het BIVV heeft samen met de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) een brochure uitgegeven met tips voor de voorbereiding van de reis, het vertrek en het traject en met de wetgeving, nuttige telefoonnummers en contactadressen.

Download de brochure 'Reizen per autocar: samen geven we voorrang aan veiligheid' (PDF, 11 p.)

Uw gezondheid in het buitenland

Een geslaagde vakantie begint met een goede voorbereiding! Raadpleeg de rubriek 'Uw gezondheid op reis' en zorg ervoor:
* dat u over alle nuttige documenten beschikt
* dat u de nodige inentingen heeft gekregen
* dat u een reisapotheek meeneemt voor kleine ongevallen
* ...

Uw huis beschermen tijdens uw afwezigheid

Wij raden u aan de handige tips van de 'Check-list vakantie' door te nemen om tijdens uw afwezigheid een inbraak in uw woning te vermijden. Dankzij de toepassing www.police-on-web.be kunt u met enkele muisklikken de politie ook melden dat u afwezig bent en hen vragen om toezicht te houden op uw huis.

Problemen in het buitenland?

Voor verre bestemmingen beschikt u best over een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet. U kunt door een ongeval, ziekte of ander incident aardig in de problemen komen, met soms ernstige financiële gevolgen. Maar opgelet, voor sommige bestemmingen kunt u geen reisverzekering afsluiten!

Als het ondanks alle voorbereidingen en voorzorgsmaatregelen toch fout loopt, dan kan uw reisverzekering u in de meeste gevallen verder helpen. Soms is het wel nodig om hulp te zoeken bij een ambassade of consulaat van België: die kunnen in bepaalde gevallen noodhulp bieden aan Belgische toeristen.

Meer informatie over bijstand in het buitenland

Geschillen met een reisagent

Voor schadeclaims in geval van geschillen met een reisagent kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Reizen. Deze vzw is een initiatief van consumentenorganisaties en beroepsverenigingen van de reissector. Zij is officieel erkend door de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Raadpleeg de rubriek 'Geschillencommissie Reizen' op de site van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie

Meer informatie

Meer informatie over reizen in het buitenland (reisdocumenten, verzekeringen, gezondheid, geld, douane ...) vindt u in de rubriek 'Reis Wijs' op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

'Reizen in Europa' is de officiële website van de Europese Unie voor wie wil reizen in de 27 lidstaten van de EU.