Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

2 juli 2009

Mondiale conferentie over duurzaamheid trekt honderden onderzoekers naar Utrecht

De vele wereldwijde initiatieven en behaalde successen op het gebied van duurzaamheid zijn niet opgewassen tegen de opgaven waar de wereld voor staat aan de vooravond van de Kopenhagen-conferentie. Om werkelijke voortgang te boeken moet het mondiale economische (WTO-wereldhandels)systeem ondergeschikt aan, en aanvullend op het klimaat- en duurzaamheidbeleid zijn.

Meer dan 300 onderzoekers uit alle delen van de wereld komen van 5 tot 8 juli in Utrecht bijeen voor een grote conferentie over duurzaamheid. Deze 15e jaarlijkse conferentie van de Internationale Sustainable Development Research Society wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Sprekers zijn o.a. prof. R. Pachauri (voorzitter VN-IPCC), dr. T. Banuri (VN-afdeling Duurzame Ontwikkeling) en T. Fogelberg (Global Reporting Initiative).

Beter economisch presteren

Onderzoekers uit diverse landen laten zien dat bedrijven die voorop lopen in duurzaam ondernemen en kringloopsluiting, economisch beter presteren en hiermee ook werkgelegenheid creëren. Deze trend is waarneembaar bij een toenemend aantal bedrijven over de hele wereld. Ook worden vele succesvolle voorbeelden van samenwerking tussen bedrijven en milieu- en ontwikkelingsorganisaties op het terrein van waterbeheer, landbouw en duurzame handel gerapporteerd.

Ontwikkelingen gaan niet snel genoeg

Andere onderzoeken laten echter zien dat deze positieve ontwikkelingen niet snel genoeg gaan om de gevolgen van de snelle welvaartsgroei bij de opkomende landen op te vangen. Ook de verschillende mechanismen die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om bijvoorbeeld de klimaatgevolgen van de welvaart in het Westen te compenseren door financiële overdrachten naar projecten in ontwikkelingslanden, werken maar beperkt. Dit geld komt niet terecht bij de allerarmsten. Er blijkt nog geen verbinding te zijn tussen de vele kleinschalige initiatieven van onderop en de grootschalige opgaven waar de wereld aan de vooravond van de Kopenhagen-conferentie voor staat.

Centrale vraag tijdens conferentie

Tijdens de conferentie in Utrecht zal daarom de vraag centraal staan hoe de grote opgaven en de kleine initiatieven aan elkaar verbonden kunnen worden. Het wordt als onvermijdelijk gezien om de (WTO-)regelingen voor de wereldhandel te verbinden met, of zelfs ondergeschikt te maken aan het klimaat- en duurzaamheidbeleid. Handelstarieven hebben dan de enige functie om niet verdisconteerde milieu- en sociale kosten alsnog in rekening te brengen. De spelregels voor de wereldhandel zouden moeten aansluiten bij de spelregels die nodig zijn om het mondiale milieu binnen acceptabele grenzen te houden.