Gemeente Brummen


Het Huis te Eerbeek: zondag opengesteld

(Oorspronkelijke publicatie datum: 02-07-2009)

Huis te Eerbeek in 1948

Tijdens Landheer voor een Dag komende zondag zijn zes landgoederen in onze gemeente voor belangstellenden opengesteld. Een van de landgoederen is het Huis te Eerbeek. De afgelopen weken stelde we al vijf landgoederen aan u voor via GemeenteThuis en deze website. In deze laatste bijdrage staat het Huis te Eerbeek centraal.

In 800 gesticht?
De historie van Het Huis te Eerbeek gaat heel ver terug. Er zijn verhalen dat het landgoed al in het jaar 800 gesticht werd, maar zekerheid hierover is nog niet terug gevonden. Het huidige huis werd waarschijnlijk in de veertiende eeuw gebouwd als kasteel met drie vleugels in hoefijzervorm, omringd door een gracht. Op dit moment is slechts de noordelijke vleugel overgebleven, de fundamenten van de zuidvleugel liggen verscholen onder het gras.

De eerste eigenaren van Het Huis te Eerbeek waren de Bannerheren van Bronckhorst en Borculo. Het huis werd in deze tijd gebruikt als jachtslot. Het was natuurlijk een prima uitvalsbasis om te jagen in de omringende bossen. Het landgoed blijft lang in de familie, tot de laatste tak van deze familie, Graaf Joost van Bronckhorst, kinderloos sterft in 1553. Het kasteel komt dan in handen van het geslacht Van Limburg-Bronckhorst. In 1668 werd het huis verkocht aan Gosewijn de Buininck, richter van de mark van Hall en Eerbeek. Richter hield in die tijd in het handhaven van de orde en voorzitter van het gericht, een omvangrijke taak.

In handen van Weber
Na diverse eigenaren komt het landgoed in het bezit van de familie Berns. In 1872 wordt het huis geheel verbouwd en krijgt het haar huidige aanzien. In 1895 wordt het huis verkocht aan Professor dr. Max Wilhelm Carl Weber, een bekend bioloog en hoogleraar in de biologie te Amsterdam. Een gedeelte van het koetshuis wordt ingericht als laboratorium en er wordt een serre aangebouwd als kas voor tropische planten. Vele uitheemse bomen en planten, destijds geplant in de tuinen, herinneren nog aan de tijd van professor Weber. Professor Weber sterft in 1937 en zijn weduwe laat het huis en het landgoed, op dat moment 24 hectare groot, na aan het Geldersch Landschap. Op dit moment is Het Huis te Eerbeek weer helemaal gerestaureerd en functioneert als conferentiecentrum in een prachtige setting.

Op zondag kunt u ook dit landgoed bezoeken tijdens Landheer voor een dag. Zeker de moeite waard!