Gemeente Heerlen

Resultaten banenmarkt
Nieuwe kansen voor jongeren

60 jongeren zijn concreet in gesprek met werkgevers of reïntegratiebedrijven over een baan naar aanleiding van de scholings- en banenmarkt voor jongeren die op vrijdag 19 juni is gehouden in Theater Heerlen. Nog eens 40 jongeren hebben een afspraak voor een intakegesprek voor een (nieuwe) opleiding. In totaal hebben ruim 600 jongeren een bezoek gebracht aan het evenement.

Met deze resultaten is de opleidings- en banenmarkt voor jongeren een groot succes gebleken. 33 bedrijven en scholen waren die dag aanwezig om zoveel mogelijk jongeren aan te zetten om een opleiding te gaan volgen, te gaan werken of een combinatie van beide op te pakken. Bezoekers konden terecht in verschillende workshops zoals solliciteren en beroepskeuze. Maar er waren ook leuke dingen te doen zoals breakdance en bloemschikken.

Lichte daling
De resultaten liggen op dezelfde lijn met de goede ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid in de regio Parkstad Limburg. In de maanden april en mei was er zelfs een lichte daling te zien. Dat is een teken dat de aanpak van het jongerenteam werkt.

Persoonlijke situatie
Het jongerenteam startte in december 2006. De doelstelling van het jongerenloket is allereerst om zo veel mogelijk jongeren die afhaken op school, te motiveren alsnog een startkwalificatie te behalen. Dit door ze voltijds terug te leiden naar school, of als dit niet kan, eventueel een opleiding af te laten maken via een combinatie van leren en werken. Willen ze niet meer naar school, dan gaat het jongerenloket samen met de jongere actief op zoek naar een baan. Er is ook aandacht voor eventuele problemen rondom huisvesting, schulden of verslaving, of voor de specifieke hulpvragen van tienermoeders. In alle gevallen staat de persoonlijke situatie van de jongere centraal.

Tevredenheid
Ook voor de doelgroep jongeren op de wachtlijst met een WSW indicatie is in 2008 een speciaal project opgestart, aangehaakt aan het jongerenloket. Het doel is om jongeren actief en zinvol bezig te houden gedurende de tijd dat ze op de wachtlijst staan voor een plek in de sociale werkvoorziening. Het project is een groot succes. Alle jongeren op de wachtlijst nemen momenteel deel aan een traject, tot grote tevredenheid van de jongeren zelf en hun ouders.

Actieplan Jeugdwerkloosheid
In tijden van economische crises als de huidige zijn jongeren extra kwetsbaar. Ze hebben weinig werkervaring en dikwijls tijdelijke contracten. Daarom heeft het kabinet het Actieplan Jeugdwerkloosheid aangeboden aan de Tweede Kamer. Als vestigingsplaats van een Werkplein Plus vestiging treedt de gemeente Heerlen op als trekker van deze aanpak. Samen met het UWV werkbedrijf, werkgevers en onderwijsinstellingen gaat Zuid Limburg aan de slag om te voorkomen dat grote groepen jongeren buiten de boot vallen. Met de werkwijze van het jongerenteam, die overigens ook geldt voor jongeren met een WSW-indicatie, doet Heerlen als heel erg veel. Er moeten echter ook nog veel nieuwe dingen worden opgezet. In samenwerking met het onderwijs willen we bereiken dat jongeren langer op school blijven. Maar ook met de werkgevers wil de gemeente steeds meer samenwerken. Vooral om zoveel mogelijk stage- en leerwerkplaatsen te krijgen voor jogneren.




Gemeente Heerlen