GroenLinks

Duitse grondwet zegt ja tegen Lissabon

Je kunt veel zeggen van de Duitsers, maar ze hebben tenminste een grondwet die leeft. Het Bundesverfassungsgericht oordeelde deze week over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Duitse grondwet. Over die uitspraak wordt nu al dagenlang gedebatteerd. Kom daar in Nederland eens om.

Bij ons is de Grondwet een vergeten document. De meeste mensen kennen alleen artikel 1:

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politiek gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

En zelfs dit discriminatieverbod ziet 17% procent van de kiezers over het hoofd als ze naar de stembus gaan.

Constitutionele toetsing
Helemaal vergeten is artikel 90 van de Grondwet: "De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde." Hiermee definieert Nederland zich als een land dat streeft naar bindende afspraken om grensoverschrijdende problemen op vreedzame wijze op te lossen. Mijn voorganger Kathalijne Buitenweg constateerde al eens dat veel Nederlanders deze kosmopolitische zelfdefinitie totaal onbekend is: "Zij schrokken zich in 2005 het leplazarus toen zij in de samenvatting van de Europese Grondwet lazen dat Europese wetten boven nationale wetten gingen. Dat nooit! Ook al was het al veertig jaar zo."

Dankzij Femke Halsema is er een kans dat het stof van onze grondwet wordt weggeblazen. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben zich achter haar voorstel geschaard om ook in Nederland constitutionele toetsing in te voeren. Omdat het om een grondwetswijziging gaat moet er, na de volgende Tweede-Kamerverkiezingen, nog een keer over worden gestemd. Als dat goed uitpakt, mag de Nederlandse rechter voortaan wetten buiten werking stellen als zij in strijd zijn met de Grondwet. Dat is met name van belang voor de bescherming van maatschappelijke minderheden. Sommige politici vergeten nog wel eens dat de grondrechten van eenieder grenzen stellen aan de wil van de meerderheid.

Strafwerk
In Duitsland boog het Bundesverfassungsgericht zich over de klacht van een aantal politici en burgers dat het Verdrag van Lissabon in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. Conclusie: "De grondwet zegt 'ja' tegen Lissabon." Maar het Duitse parlement moet zijn huiswerk overdoen. Het moet de controle op de Duitse regering verbeteren. Wanneer de Duitse regering gebruik wil maken van de bepalingen in het Verdrag van Lissabon waarmee de bevoegdheid van de Europese Unie kan worden uitgebreid, moet de Bondsdag zijn zeggenschap zekerstellen.

Strafwerk dus voor de Bondsdag, waarvoor de Duitse parlementariërs hun zomerreces dienen te onderbreken. Het moet de Nederlandse Kamerleden worden meegegeven dat zij wél aandacht hadden voor de rol van het nationale parlement in de Europese besluitvorming, toen zij vorig jaar het Verdrag van Lissabon behandelden. Tegen de zin van de regering wijzigden zij de ontwerp-goedkeuringswet om de Kamers meer zeggenschap te geven. GroenLinks had verder willen gaan in de controle op de Europese inzet van de Nederlandse regering, maar stuitte op heftig verzet van staatssecretaris Timmermans. Dat die nu zijn instemming betuigt met de oorvijg van het Duitse Hof voor de Bondsdag is dus een beetje hypocriet.

Fabeltjes
Andere commentatoren stellen dat het Bundesverfassungsgericht strikte beperkingen heeft opgelegd aan de verdere ontwikkeling van de Europese Unie. "Duits hof stelt grens aan EU", schreef het NRC woensdag. "The Court ruled explicitly on the question of the finality of European integration, by stating that ultimate sovereignty must rest with the member states", las ik op het web.

Is Lissabon daarmee het eindstation van de Europese integratie? Is het vergezicht van een 'slanke, handelingsbekwame Europese federatie', dat Joschka Fischer in 2000 schetste, achteraf gezien een ongrondwettig voorstel? Geen sprake van. Veel commentatoren verspreiden fabeltjes omdat zij de lijvige Hofuitspraak niet goed hebben gelezen. Een toekomstig besluit om deel te nemen aan een federaal Europa is voorbehouden aan "dem unmittelbar erklärten Willen des Deutschen Volkes", zo stellen de rechters. Ofwel: dat vereist een referendum. Dat vind ik logisch. Zoals mijn fractiegenoot Reinhard Bütikofer al twitterde: het zou onzinnig zijn een Europees volk uit te roepen zonder het volk iets te vragen.

Gelukkig rekent het Bundesverfassungsgericht ook af met een aantal fabeltjes. Lissabon zou het einde van de verzorgingsstaat betekenen, zo betoogden de klagers. Lissabon zou ertoe leiden dat de Duitse krijgsmacht tegen de wil van de Bondsdag kan worden ingezet. Niets van waar, zeggen de rechters. Dat lijkt me een geruststellend signaal voor de Ieren, die in oktober een nieuw referendum houden over Lissabon.

"Berscherm de grondwet voor onze minister van Binnenlandse Zaken" (Foto door z3To, http://www.flickr.com/photos/zeto/459881453/ ) 3 juli 2009 12:11