Reactie ING op Eerlijke Bankwijzer

Amsterdam, 03 juli 2009

Volgens het op woensdag 1 juli gepubliceerde rapport 'De Eerlijke Bankwijzer' is ING een van de zes Nederlandse banken die nog steeds geld steekt in bedrijven die controversiële wapens produceren en wapens leveren aan 'foute' regimes. ING weerspreekt deze conclusie.

De Eerlijke Bankwijzer wordt geschreven in opdracht van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International en FNV. Het rapport richt zich op de Nederlandse financiële sector. De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het beleid dat banken hebben op mogelijk controversiële sectoren. Er wordt ieder kwartaal een update gepubliceerd over de stand van zaken. Het rapport dat op 1 juli is gepubliceerd heeft als onderwerp controversiële wapens, zoals anti-persoonslandmijnen, clusterbommen, munitie met verarmd uranium, en biologische, chemische en nucleaire wapens.

'Het spaargeld van onze klanten gaat niet naar clustermunitie of anti-persoonslandmijnen. Laat ik dat vooropstellen,' zegt Dailah Nihot, hoofd Corporate Responsibility van ING Groep. 'De suggestie wordt gewekt dat ING zich met foute praktijken bezighoudt, en dat betreur ik zeer,' aldus Nihot.

ING is een internationaal opererend bedrijf en is voor particuliere en zakelijke klanten actief in ruim 40 landen. Internationale bedrijven zoals de twee grootste burgervliegtuigbouwers van de wereld, EADS en Boeing, rekenen we tot onze klanten. Deze bedrijven verdienen hun geld voor het grootste deel aan civiele activiteiten. EADS en Boeing zijn vanwege hun lucht- en ruimtevaartexpertise ook betrokken bij officiële overheidprogramma's van Frankrijk en Amerika voor kernwapens. Maar een verzoek om financiering daarvan zullen we afwijzen, omdat we geen kernwapens willen financieren.

Respect voor internationale afspraken

Natuurlijk respecteert ING wapenembargo's en daarmee internationaal gemaakte afspraken. Ieder bedrijf dat een krediet aanvraagt voor een wapenleverantie aan bijvoorbeeld Birma, Soedan of Noord-Korea of ieder ander land waar redelijkerwijs van vaststaat dat de wapens zullen dienen ter onderdrukking van mensen zal door ING zonder uitzondering worden afgewezen. Bovendien vragen we voor iedere wapenexport minimaal een EU of US exportvergunning. Financiering van controversiële wapenhandelaars door ING is niet aan de orde. Het gaat veel te ver dat De Eerlijke Bankwijzer aanneemt dat iedere wapenleverantie aan een van de 38 door hen geselecteerde landen per definitie controversieel is, en dat ieder bedrijf dat een levering aan zo'n land mogelijk maakte per definitie een controversiële wapenhandelaar is. Dat soort kwalificaties vragen om een zorgvuldig onderzoek, maar dat heeft de Eerlijke Bankwijzer volgens ons niet gedaan.

Beleggingsfondsen en duurzame dienstverlening

Wat belangrijk is om te weten is dat klanten die in bijvoorbeeld een industriefonds beleggen daarmee mogelijk ook beleggen in bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie. Klanten maken als het gaat om beleggen hun eigen keuze. ING licht haar klanten in over diverse beleggingsmogelijkheden die ING biedt. Klanten die niet in de defensie-industrie willen beleggen, biedt ING duurzame beleggingsfondsen aan of ING screent de klantportefeuille op defensiebedrijven.

Beleid

Hoewel klanten eigen keuzes maken en een eigen verantwoordelijkheid hebben, heeft ING toch besloten haar beleggingsbeleid verder aan te scherpen. Want we begrijpen dat er ook klanten zijn die niet zo bewust hun beleggingskeuzes maken, en wellicht ongewild in bepaalde defensiebedrijven beleggen via een beleggingsfonds. Medio vorig jaar zijn we mede daarom een proces opgestart om ons wapenbeleid wereldwijd van toepassing te verklaren op onze beleggingsfondsen, de zogenaamde "index trackers" uitgezonderd. Concreet betekent dat, dat de bedrijven die we van leningen uitsluiten en waarin we op eigen naam geen aandelen kopen, voor zover juridisch mogelijk, ook zullen weren uit de beleggingsfondsen die ING beheert. Dit proces is al goedgekeurd, grotendeels geïmplementeerd en wordt momenteel wereldwijd verder uitgerold. Het is de verwachting dat dit proces eind dit jaar afgerond zal zijn.

ING heeft intensief meegewerkt aan het rapport. Des te meer betreuren wij het dat De Eerlijke Bankwijzer met de bovenstaande zaken geen rekening heeft willen houden. De Eerlijke Bankwijzer schetst een ongenuanceerd beeld ten aanzien van ING. Daarmee suggereert ze dat ING zich in laat met foute bedrijven waar we als internationaal opererend bankbedrijf geen zaken mee mogen doen en dat we zouden investeren in controversiële wapens. ING herkent zich niet in de conclusies van De Eerlijke Bankwijzer.