Ingezonden persbericht
Persbericht
Brussel, 3 juli 2009
Netwerk Vlaanderen vzw, Belgische Coalitie 'Stop Uraniumwapens!', Réseau Financement Alternatif
België verbiedt de financiering van uraniumwapens
Nieuwe Belgische wet is wereldprimeur
Donderdag 2 juli keurde het Belgische Parlement unaniem een wet goed die investeringen in wapens met verarmd uranium verbiedt. België is nu het eerste land dat de financiering van de vervaardiging, het gebruik of het bezit van deze uraniumwapens aan banden legt. Deze wet volgt het verbod op het gebruik van uraniumwapens dat op 21 juni in voege trad. Dergelijke wapens zijn in tegenspraak met het internationaal humanitair recht. Het gebruik van uraniumwapens in gewapende conflicten veroorzaakt de verspreiding van onzichtbare chemisch toxische en radioactieve deeltjes die een langdurig gevaar vormen voor de gezondheid van mens en milieu.
Geen Belgisch geld voor wapens met verarmd uranium
Senator Philippe Mahoux diende het voorstel in de Senaat in, waar het op 2 april 2009 unaniem werd goedkeurd. Op 2 juli volgde de goedkeuring in de Kamer. De wet verbiedt banken en investeringsfondsen op de Belgische markt kredieten toe te staan aan producenten van inerte munitie en bepantsering met verarmd uranium of elk ander industrieel uranium. Ook het verwerven van aandelen of obligaties van deze bedrijven is verboden. De implicatie van deze wet is dat financiële instellingen in België hun investeringen in grote wapenproducenten zoals Alliant Techsystems (US), BAE Systems (UK) en General Dynamics (US) zullen moeten stopzetten. Enkel investeringen via indexfondsen en financieringen van andere afgebakende projecten van deze producenten ontspringen de dans. De wet legt de overheid ook op een 'zwarte' lijst te maken van producenten van uraniumwapens.
Pioniers en achterblijvers
Netwerk Vlaanderen voert al jaren campagne tegen investeringen in controversiële wapens, zoals wapens met verarmd uranium. Sommige banken, zoals Triodos Bank en KBC, namen hun verantwoordelijkheid op en beslisten niet in producenten van verarmd uranium te investeren. Banken als ING hebben producenten van verarmd uranium reeds gedeeltelijk uitgesloten. Andere bankgroepen actief in België zoals Deutsche Bank laten investeringen in producenten van uraniumwapens nog steeds toe. Met de uitvoering van deze nieuwe wet zal het geld van alle Belgische bankklanten, ongeacht hun bank, weggehouden worden van de productie van wapens met verarmd uranium.
Nood tot internationalisering
België neemt internationaal het voortouw met deze nieuwe wet. Het mondiale bewustzijn over de langdurige schadelijke effecten van deze wapens groeit. Een door 94 procent van de lidstaten gesteunde resolutie van het Europees Parlement uit 2008 roept bijvoorbeeld op tot een onmiddellijk moratorium op het gebruik van uraniumwapens. Een volgende stap moet het stopzetten van de investeringen in deze wapens zijn. Dat er nood is aan een internationale investeringsban bleek onder meer uit het rapport uit 2007 'Too Risky for Business', dat Netwerk Vlaanderen samen met de International Coalition to Ban Uranium Weapons uitbracht. Hierin wordt verslag gedaan van investeringen van 47 internationale financiële instellingen en hun investeringen in drie producenten van uraniumwapens.
----