Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Sarah & Nieuwe Energie in Parkstad Limburg: voorbeeld voor heel Nederland
CONCRETE DuurzaamheidsACTIES door kinderen
In het afgelopen schooljaar 2008-2009 hebben 40 groepen in Parkstad Limburg meegedaan aan het project 'Sarah & Nieuwe Energie'. De vele concrete resultaten die het project scoort, maken van Parkstad Limburg een voorbeeldregio op het gebied van duurzaamheidseducatie. Sarah& Nieuwe Energie springt er in Zuid-Limburg uit omdat er zoveel verschillende partijen samenwerken die het tot een succes maken: de gemeenten, de provincie, scholen, de media, oud-mijnwerkers, kleine middenstanders, maar ook bedrijven worden ondertussen zoveel mogelijk betrokken bij het project.
Duurzame Scholen
De Parkstad-scholen geven samen met de kinderen concreet invulling aan het onderwerp 'duurzaamheid'. Ze besparen water en energie, stappen over op biologische koffie en melk, nemen bekers en trommels mee in plaats van pakjes, blikjes en zakjes en stellen een energiecoördinator aan. Sarah zet aan tot maatregelen die in contracten tussen de kinderen en de directie worden vastgelegd. De afspraken worden uitgewerkt in een plan voor de kinderen als individu, de klas en de hele school (voor een voorbeeld van een contract: zie bijlage 1).
Door Sarah op School wordt ook geld ingezameld voor (groene) goede doelen.
Zo hebben de groepen 7 en 8 van bs De Elckerlyk een sponsorloop voor bomen bedacht. De gemeente gaat in het Imstenraderbos een grote boslocatie aanleggen. De kinderen ondersteunen dit initiatief en halen geld op voor nog meer bomen.
Sarah en het Mijnwater
Sarah is een fictief meisje dat met de kinderen een fantasierijk duurzaamheidsspel speelt: Sarah's Wereld. De provincie Limburg en diverse Parkstadgemeenten laten de jeugd door dit project ontdekken hoe we samen duurzamer kunnen leven. Sarah neemt de kinderen ook mee naar duurzame energie-initiatieven in de regio. Op vrijdag 3 juli start de lessenreeks over het mijnwaterproject waarbij oud-mijnwerkers de hoofdrol spelen. De eerste koempel start vrijdag 3 juli om 8.45 uur op bs 't Pannesjop. Hij gaat met de kinderen in op het mijnverleden maar ook op de nieuwe energie uit de mijnen: het mijnwaterproject, een uniek initiatief in Europa.
Duurzame Daken
De gemeente Heerlen is de grootste motor achter het project in Parkstad Limburg. De samenwerking met de scholen levert veel positieve energie op. Zo heeft Heerlen onlangs zelfs een kinderraadsvergadering over duurzaamheid gehouden. Tijdens dat overleg legde wethouder Smeets zijn oor te luisteren bij de kinderen. De kinderen hadden vele duurzaamheidswensen voor de gemeente Heerlen. Deze wensen mondden uit in duurzaamheidsafspraken met de gemeente. Zo kondigde wethouder Smeets aan dat de gemeente zoveel mogelijk zonnecellen op de daken wil aanbrengen en daarvoor lease-overeenkomsten met burgers wil sluiten. Ook komt er een rijdende energiewinkel (een bus op zonnecellen) die tijdens evenementen voorlichting zal geven over duurzaamheids en energiebesparing. Voor de afspraken tussen de gemeente en de kinderen - zie bijlage 2.
Omdat zoveel scholen met veel enthousiasme hebben deelgenomen en er veel praktijkgerichte acties uit zijn voortgevloeid, wil de gemeente Heerlen in 2009-2010 Sarah&Nieuwe Energie voortzetten en daarbij nog meer groepen betrekken. Bovendien wil Heerlen, samen met andere Parkstadgemeenten, Sarah&Nieuwe Energie uitbreiden naar alle groepen van de basisschool. In 2009/2010 zal er een pilot starten waarbij Sarah duurzaamheidsonderwijs van hoge kwaliteit aan de groepen 3 tot en met 8 van verschillende basisscholen aanbiedt.
---
Ingezonden persbericht