Warchild


Ex-kindsoldaten brengen bezoek aan Paus
Bookmark and Share
25 juni 2009 - Kon kelei grace akallo en paus
Kon Kelei en Grace Akallo, voormalig kindsoldaten èn oprichters van NYPAW, het Network of Young People Affected by War, hebben een bezoek gebracht aan Rome. Op een symposium over oorlogskinderen op 23 juni 2009 spraken zij met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en de burgemeester van Rome over de bescherming van kinderen in oorlog. Vervolgens brachten zij een bezoek aan de Paus.

Hulp voor oorlogskinderen
Het doel van het symposium en het bezoek aan de Paus, was om hulp en aandacht te vragen voor kinderen die getroffen zijn door oorlog. Kon: "Wij proberen de kinderen een stem te geven. Ik heb in mijn toespraak benadrukt dat er iets moet gebeuren en uitgelegd wat NYPAW kan doen voor de kinderen. We spreken vanuit onze eigen ervaringen en weten hoe we de kinderen hulp kunnen bieden. Wij zijn het levende voorbeeld dat het goed kan komen."

Boodschap
Volgens Kon werd zijn boodschap goed ontvangen door zijn publiek op het symposium; een groep van ambassadeurs, vertegenwoordigers van overheden, de Verenigde Naties en niet-gouvernementele organisaties. Toch blijft hij realistisch: "De emotie die bij het publiek ontstaat tijdens het spreken, verlaat ook samen met die mensen weer het gebouw. Daarom moeten we blijven herhalen waar we voor staan."

Ontmoeting met de Paus
Het was bijzonder om de Paus te ontmoeten. Maar alleen de voorbereiding was echt spannend. Kon: "Op het moment zelf was ik niet zenuwachtig. Er was weinig tijd en ik dacht, daar komt iemand aan wie ik mijn boodschap wil verkondigen. De ontmoeting was heel erg `to the point'."

War Child, Unicef en het VN-kantoor voor kinderen en gewapende conflicten steunen NYPAW.