Gemeente Leeuwarden

Bolfoto Leeuwarden vanuit de lucht Bolfoto Leeuwarden vanuit de lucht

Corporatie `Welkom Nieuw Wonen' test nieuwe `Qbox'

Bron: Gemeente Leeuwarden (02-07-2009)

Meer rendement, voor bewoners en milieu

Eerder presenteerde het bedrijf zich in het landelijke zakenblad ` Sprout' al eens als `het eerste energiebedrijf dat geen energie verkoopt'. En dat klopt, want Qurrent renewable energy doet iets anders; men zorgt er voor dat het rendement van onder andere zonnepanelen, warmtepompen en windturbines sterk wordt verbeterd. Dit door slim met de opgewekte energie om te gaan. In woonwijken kan dat al binnen afzienbare tijd voor een ware revolutie zorgen. Energie van zonnepanelen bijvoorbeeld wordt dan niet meer gebruikt om het net te voeden, maar voorziet door middel van een transformator rechtstreeks koelkasten, wasmachines en dergelijke van stroom. Voordeel: spectaculaire kostenbesparingen voor bewoners en goed voor het milieu. In Leeuwarden is het al bijna zover.

De Friese woningcorporatie `Welkom Nieuw Wonen' en de stad Leeuwarden lopen voorop als het gaat om de ontwikkeling van duurzaam wonen. In 2003 heeft Welkom Nieuw Wonen in Heechterp een grootschalig pv-project (zonnepanelen) uitgevoerd. Er zijn toen zonnepanelen geplaatst op 26 portiekflats. Totaal ging het om ongeveer 4000 vierkante meter. Maar, zo vroeg men zich af, hoe zorg je er voor dat je zo slim mogelijk met de opgewekte energie van die panelen omgaat? Hoe zorg je voor een maximaal rendement? Het antwoord op die vraag kwam van het Schiedamse bedrijf Qurrent. Het bedrijf, in 2007 al winnaar van de prestigieuze Picnic Green Challenge, heeft de Qbox uitgevonden. Dat is een soort modem voor duurzame energie. Wanneer de zon schijnt en zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak van een flat, energie opwekken dan meldt de Qbox direct de bewoners dat het een zuinig moment is om bijvoorbeeld de wasmachine te starten. Het is de ultieme vorm van wat de specialisten ` decentrale energieopwekking' noemen. De energie komt immers niet meer van een grote landelijke centrale, maar rechtstreeks van het eigen dak. Het revolutionaire systeem zal vanaf begin juli in Leeuwarden worden geïnstalleerd en gaat direct na de zomer proefdraaien.

Sybren Lijzenga, teammanager van het bedrijfsbureau van Welkom Nieuw Wonen', is zeer benieuwd naar de resultaten van deze proef. "Dit is echt heel bijzonder. Wanneer deze proef lukt, dan moet het de bewoners flink wat kosten schelen. Eventueel kunnen we dit ook toepassen bij andere projecten."

Centraal onderdeel van het gehele proces is zoals gezegd de zogenaamde `Qbox'. Qurrent-projectleider Frank Kroondijk wil nog wel even uitleggen wat daar allemaal mee kan: "Die box moet je zien als een Lokaal Energie Netwerk (LEN). Hij meet het elektriciteitsverbruik en de productie en maakt het mogelijk capaciteiten te delen binnen een cluster van bijvoorbeeld huishoudens. In dat proces verwerkt hij de energietarieven, hoe complex deze ook mogen zijn, overheidssubsidies, productie- en consumptieprofielen en eventuele persoonlijke voorkeuren. Zonder dat de gebruiker er enig omkijken naar heeft."

In de eerste week van juli worden de kastjes geïnstalleerd en direct na de vakantie gaat de proef van start. Initiatiefnemers zijn zoals gezegd woningcorporatie Welkom Nieuw Wonen en Qurrent. Maar, zo stellen de initiatiefnemers, ook energiebedrijf Enexis werkt mee en zonder de steun van de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zou het project niet kunnen.

Inmiddels liggen de zonnepanelen al vijf jaar op de daken van de portiekflats in Leeuwarden. Nu maar hopen op een hete nazomer.