Europese mediabranche verwelkomt regels staatssteun publieke omroep
03/07/2009 14:50
Nederlands Uitgeversverbond
Brussel 2 juli 2009. Vertegenwoordigers van de Europese mediabranche - waaronder de Vereniging voor Commerciële Televisie in Europa (ACT), de Europese Radio Vereniging (AER), de Europese Uitgeversraad (EPC), de Europese Vereniging van Dagbladuitgevers (ENPA), de Duitse Vereniging van Commerciële Omroepen en Audiovisuele Diensten (VPRT) en De Nederlandse Dagbladpers (NDP) - verwelkomen de totstandkoming van de herziene Omroep Mededeling uit 2001. De Mededeling zet de door de Europese Commissie te volgen beginselen uiteen bij toepassing van de artikelen 87 en 86 (2e lid) van het EG-Verdrag ten aanzien van de verlening van staatssteun aan de publieke omroepsector. De omvang van de staatssteun aan de omroepen wordt voor de 27 EU-lidstaten geschat op 22 miljard euro per jaar. In het huidige economische klimaat is het van steeds groter belang dat de Europese regels met betrekking tot staatsteun consequent worden toegepast om te waarborgen dat private ondernemingen die geen beroep doen op publieke middelen niet oneerlijk benadeeld worden.
Kees Spaan, voorzitter van De Nederlandse Dagbladpers: "Nederlandse dagbladuitgevers keren zich al langer tegen het uitgangspunt van de Nederlandse overheid dat de publieke omroep 'altijd en overal' aanwezig moet zijn. De NDP heeft hierover ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Concurrentie van een publiekgefinancierde omroep, in het bijzonder in het digitale domein, bemoeilijkt de noodzakelijke transitie van de dagbladsector, zoals de commissie-Brinkman onlangs ook vaststelde. De introductie van een ex ante toets in de Omroep Mededeling is dan ook een belangrijke mijlpaal."
Ross Biggam, algemeen directeur ACT: "Na krachtig verzet tegen de tekst, in het bijzonder van de nationale ministeries van cultuur, feliciteren we de Commissie met het feit dat zij is gekomen met een evenwichtige en werkbare tekst. Het zou nuttig zijn geweest indien enkele details waren gehandhaafd, maar we begrijpen dat er in het Brusselse beleidsvormingsproces een compromis gevonden moest worden. Echter, het echte werk zal nu gaan beginnen met de implementatie van de nieuwe verplichtingen uit deze tekst door de lidstaten."
Angela Mills Wade, Directeur EPC: "De voortdurende economische crisis toont overduidelijk de toenemende noodzaak van regels voor eerlijke concurrentie tussen commerciële en door de overheid gefinancierde spelers in de mediasector aan. Voor private mediabedrijven zijn de introductie van een ex-ante toets voor nieuwe activiteiten die onze online en mobile diensten kapot kunnen maken en de noodzaak van een onafhankelijke controlerende instantie de belangrijkste mijlpalen die toekomstige concurrentievervalsing in deze markt zullen helpen voorkomen. Om echter werkelijk effectief te kunnen zijn en te voldoen aan het Amsterdam Procol, zouden toezichthouders onafhankelijk dienen te zijn van de directie van de publieke omroep. Hoewel het aan de lidstaten is om de taakopdracht en de financiering van de publieke omroep in hun markten vast te stellen, geeft de Mededeling helderdere richtlijnen over de wijze waarop de lidstaten dit op effectieve wijze zouden moeten doen."
Frederik Stucki, Algemeen Secretaris van AER: "Wij verwelkomen de erkenning voor de essentiële rol die de commerciële media spelen. Wij verzorgen een ruim aanbod dat het culturele en politieke debat verrijkt. Het is belangrijk geweest om duidelijk te maken dat publieke omroepen zich dienen te houden aan bepaalde kwalitatieve eisen. "De tekst is de afgelopen maanden besproken door de EU-instellingen en belanghebbenden hadden de mogelijkheid om hun zienswijze kenbaar te maken gedurende twee consultatieronden. De tekst is een leidraad voor lidstaten bij het in acht nemen van de regels voor staatssteun aan publieke omroepen."
Tobias Schmid, Vicevoorzitter VPRT en Vicevoorzitter Mediabeleid bij RTL Televisie Duitsland: "Met het aannemen van deze tekst heeft de Commissie een belangrijke stap voorwaarts gezet, die zal helpen zaken vooraf helder te krijgen en dit kan er wellicht toe leiden dat er een beperkter aantal zaken in Brussel dient te worden voorgelegd. Duitsland is met toepassing van de ex ante toets begonnen en het is voor alle partijen van belang dat deze op een efficiënte en transparante wijze wordt uitgevoerd."
Valtteri Niiranen, Directeur ENPA: "Alle lidstaten - groot en klein - hebben nu een belangrijke rol te vervullen in het beter definiëren van de taakopdracht van de publieke omroepen in de nationale wetgeving om zodoende significante verstoring van de mediamarkt te voorkomen. Dagbladuitgevers en hun brancheverenigingen zijn momenteel betrokken bij individuele zaken bij de Europese Commissie betreffende publiek gefinancierde omroepactiviteiten, met duidelijk afgebakende activiteiten van de publiekgefinancierde omroepen, in zowel kleine als grote lidstaten, kunnen alle partijen dergelijke langdurige procedures voorkomen."