Groen!

Eerst de volksraadpleging over de Lange Wapper, dan het beste alternatief uitvoeren

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 3 juli 2009 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

De auditeur van de Raad van State adviseert om het GRUP, het uitvoeringsplan, voor de Oosterweelverbinding te schorsen. Hiermee wordt het standpunt van Groen! bevestigd: De opstellers van het milieu-effectenrapport (MER) hebben te nauwe banden met de BAM, waardoor de onafhankelijkheid van de rapportering niet gegarandeerd kan worden. Bovendien zijn de mogelijke alternatieven voor de Lange Wapperviaduct in het MER onvoldoende onderzocht. Freya Piryns:âMet andere woorden: er is sprake van belangenvermenging en het MER is gewoon niet goed uitgevoerd. Groen! roept dan ook de Vlaamse regeringsonderhandelaars op om geen voldongen feiten te creëren wat betreft de Lange Wapper en de beslissing af te wachten van de volksraadpleging in het najaar.â

Met net dezelfde argumenten is Groen! op 2 juni zelf ook naar de rechtbank gestapt. Samen met 90 Antwerpenaren hebben we een milieustakingsvordering ingediend, omdat Patrick Janssens dit weigerde. Nu bevestigt de auditeur van de Raad van State nog eens onze redenering. Dit zal onze zaak, die op 7 september een eerste keer wordt besproken, enkel nog versterken.

Piryns: "De reactie van de BAM getuigt van een totaal misplaatste arrogantie. De auditeur van de Raad van State beschuldigt hen van belangenvermenging, wat me toch niet niks lijkt. In plaats van hierop te reageren, proberen ze Vlaanderen angst aan te jagen door te zeggen dat de fileproblematiek dan nog eens drie jaar extra zal aanslepen in Antwerpen. Hiervoor schuiven ze dan nog de schuld in de schoenen van de aanklager - het Pomphuis. Ze doen alsof de keuze voor de Lange Wapper al een uitgemaakte zaak is. Ze doen ook alsof de Lange Wapper de énige mogelijke oplossing biedt voor de verkeersproblemen in en rond Antwerpen."

Niets is minder waar. Ten eerste hebben inwoners van Antwerpen nog niét gekozen voor of tegen de Lange Wapper. Dat gebeurt pas bij het referendum in oktober. Ook het stadsbestuur is trouwens nog niet overtuigd en wacht de resultaten van een tweede alternatievenstudie af. Ten tweede bieden de alternatieven zoals onderzocht in de Arup/Sum-studie - met name de twee tunnelvarianten - net zo goed een oplossing voor de fileproblematiek als de Wapperviaduct. "Door halsstarrig vast te houden aan hun Lange Wapper, een stadsviaduct boven de hoofden van de Antwerpenaren, die de leefbaarheid van onze stad ondermijnt, door het tunnelalternatief al jaren te negeren en met alle mogelijke middelen te bestrijden, zorgt de BAM zelf mee voor de instandhouding van de verkeersproblemen in Antwerpen. De BAM moet dringend de hand in eigen boezem steken en zich bezinnen over haar rol in heel dit verhaal," besluit senator en Antwerps gemeenteraadslid Freya Piryns.

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns