Gemeente Leeuwarden

Bijlagen:


* Samenvatting

29KB | DOC

Aanpak Leeuwarder Antilianen succesvol, maar wordt voortgezet

Bron: Gemeente Leeuwarden (02-07-2009)

Vanaf 2005 heeft Leeuwarden deelgenomen aan de Bestuurlijke Arrangementen Antilliaanse Risicojongeren en de Nederlandse Overheid. In de arrangementen zijn afspraken gemaakt over vermindering van het voortijdig schoolverlaten, vermindering werkloosheid en vermindering criminaliteit onder Antilliaanse risicojongeren van 12 tot 24 jaar. De aanpak is gefinancierd met financiën van de rijksoverheid en de gemeente Leeuwarden.

De Leeuwarder balans is opgemaakt. Vrijwel alle beoogde resultaten zijn behaald. Het aantal Antilliaanse schoolverlaters is met 30% teruggelopen en de criminaliteit onder Antilianen met 37%.

Drie activiteiten stonden centraal.


1. Er is sterk ingezet op het vinden van minimaal 15 Antilliaanse jongeren per jaar voor een traject van hulpverlening, zorg en werk. Deze jongeren kwamen in vrijwel geen enkel registratiesysteem voor. In de praktijk blijkt dat gemiddeld per jaar 28 jongeren van Antilliaanse afkomst hebben deelgenomen.
2. De ambitie jaarlijks 100 personen van Antilliaanse afkomst deel te laten nemen aan de activiteiten van de Leeuwarder Stichting Antillen Positief is gehaald. Het gemiddelde aantal deelnemers ligt op ruim 300 Antilianen per jaar.
3. Voor het algemene Leeuwarder zakgeldproject zijn weliswaar jaarlijks 65 Leeuwarder jongeren bereikt, maar het is niet gelukt het beoogde aantal van 15 Antilliaanse jongeren te behalen. In de praktijk is het lastig om de Antilliaanse jongeren hiervoor te bereiken en te motiveren. Gemiddeld zijn er per jaar 2 à 3 jongeren van Antilliaanse afkomst aan de slag gegaan met zakgeldbaantjes.

De gemeente Leeuwarden heeft het afgelopen jaar extra geïnvesteerd om met intensieve gezinscoaching de Antilliaanse gezinnen te begeleiden om zodoende moeders perspectief te bieden op de arbeidsmarkt en hun kinderen te helpen met het verbeteren van hun schoolprestaties.

De aanpak wordt voortgezet. Het criminele en gewelddadige gedrag van een aantal personen uit deze doelgroep - waarvan de meeste boven de 23 jaar zijn - baart ons zorgen. De gemeente Leeuwarden zet op dat gebied voortdurend intensief in met onze gezamenlijke aanpak in het "Veiligheidshuis".

Leesbevordering
Een nieuw onderdeel van de preventieve aanpak met de Antilliaanse doelgroep betreft het project "Meer taal, meer kans". Het project tweetalige leesbevordering (Nederlands en Papiaments) is bedoeld voor jonge Antilliaanse moeders en hun kind (2-4 jaar). Naar het voorbeeld van het Friese leesbevorderingproject `Tomke' worden tweetalige leesboekjes en een interactieve website gemaakt. De bedoeling is de kinderen én hun moeders meer zelfvertrouwen te laten ontwikkelen en de taalontwikkeling in beide talen te bevorderen. Dat is ook goed voor de startpositie van de kinderen op de basisschool. Dit project kent een actiedeel en een wetenschappelijk deel. In het wetenschappelijke deel wordt onderzocht in welke mate het leesbevorderingproject effect heeft op de taalontwikkeling van de jonge kinderen in beide talen Nederlands en Papiaments. Het project wordt uitgevoerd door Mercator Kenniscentrum Meertaligheid en Taalleren, onderdeel van de Fryske Akademy.