FloraHolland


Distributie Aalsmeer legt basis voor tracking & tracing na de klok!

AALSMEER (2 juli 2009) - In de afgelopen maand is de nieuwe scanner en de gewijzigde werkwijze in productie genomen door de afdeling Distributie Bloemen. Na de start in loopgebied E, volgden loopgebied B en het centraal verdeelgebied. Op dit moment maken zo'n 100 controleurs gebruik van de nieuwe scanner. De nieuwe scanner en de verbeterde werkwijze zorgen voor continuïteit in het proces, voor betere sturing op doorlooptijden en verbetering van de efficiency, voor de veiling én de klant.

Continuïteit in het proces
De oude (Denso) scanner is niet meer leverbaar. Logistiek is samen met I&A, de Arbo en Inkoop op zoek gegaan naar een nieuwe scanner. Na een degelijk selectieproces is de keuze gevallen op de Casio DT-X7 scanner. Een kleine handzame scanner, razend snel en voorzien van de nieuwste communicatiemogelijkheden. Gelijktijdig is geïnvesteerd in een centrale beheersoplossing, Mobi Control (reeds in gebruik bij Naaldwijk). De nieuwe scanner en beheersoftware waarborgen de continuïteit van het proces maken het beheer efficiënter.

Betere sturing op doorlooptijden
De introductie van de nieuwe scanner en benodigde software vormden ook aanleiding een aantal functionele verbeteringen door te voeren. Een belangrijke verbetering betreft het doorgeven van wisseltijden aan de controleur. Het systeem heeft inzicht in welke transactie moet worden gewisseld, op welke kar en bij welke controleur deze transactie zich bevindt. De controleur ontvangt vervolgens automatisch een instructie voor het wisselen van een kar, zodat deze tijdig bij de klant arriveert.

Verbeteringen efficiency afleveren
De nieuwe scanner scant de (barcode van de) kar en de bijbehorende distributiebonnen. Door deze scanactie kan de kar in het vervolgtraject automatisch worden getraceerd aan de hand van de tag. Waar op dit moment door de afdeling Afleveren nog alle karren handmatig moeten worden gescand is het op termijn mogelijk om de karren automatisch te traceren.

Verbeteringen efficiency klant
Ook de koper profiteert op termijn van tracking en tracing. Door het lezen van de tag op de kar, kan de koper automatisch de bijbehorende distributie informatie in het eigen systeem opzoeken en op een of meerdere bonnen printen. Het individueel scannen van alle losse distributiebonnen is dan niet meer nodig. Ook het probleem van verloren distributiebonnen is dan niet meer relevant. In Naaldwijk is reeds een pilot gestart met snijbloemen exporteur Hamifleurs. Na de zomer sluit Aalsmeer aan op de pilot.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de opdrachtgever (Kamiel Duynstee, 0297 - 394226) of neem contact op met de projectleider (Dolf de Groot, 0297 - 394567).

Fotobijschrift: Een medewerker van Distributie scant de barcode van de kar met de nieuwe scanner.