Besparen op veiligheid PC kost consument geld
03/07/2009 10:09
Brancheorganisatie NLCW
Hilversum 3 juli 2009 - Consumenten verwaarlozen de beveiliging van hun computers en dat kost hen vroeg of laat geld, omdat ze de pc dan in orde moeten laten brengen door een computerspecialist. "Zondegeld", vindt Sander Vale, voorzitter van de NLCW, de brancheorganisatie voor ict-bedrijven. "Met een beetje meer aandacht, is niet alleen geld, maar vooral ook veel ellende te besparen."
Uit een peiling onder computerwinkels blijkt dat er regelmatig consumenten op de stoep staan waarvan de computer is vastgelopen of opgeslagen gegevens onnodig verloren zijn gegaan. "Een auto rijdt alleen als er benzine in zit, een computer blijft alleen goed werken als hij is beveiligd", zegt Vale. "Wie daar niet aan denkt, staat uiteindelijk ook met de pc stil en dan kunnen de kosten aardig oplopen." Volgens hem is het de computerwinkels opgevallen dat mensen zich niet voldoende realiseren hoe belangrijk beveiliging is. Zeker nu er steeds meer mogelijkheden zijn om op internetverbindingen in te breken.
Verlies gegevens
Een van die computerbedrijven is Alternate. Directeur Mark Vrijvogel meent dat het meest voorkomende probleem is dat er nog te weinig een actuele back up van de eigen computerbestanden worden gemaakt. "Veel mensen denken dat het verlies van datagegevens hen toch niet overkomt, maar omdat alles wel eens fout kan gaan, komt het regelmatig voor dat er per ongeluk iets wordt gewist, of dat een computer onverwacht de geest geeft. Wie geen back up heeft en toch nog gegevens wil redden moet daarvoor dan vaak diep in de buidel tasten."
Privégegevens beschermen
Volgens Wisja Pannekoek van Wisja.net realiseren mensen zich ook onvoldoende dat ze in de problemen komen door virussen of wanneer ze privégegevens niet goed afschermen. Wie een pc koopt, krijgt daar gewoonlijk ook een tijdelijk beveiligingsprogramma bij geleverd, maar het is wel zaak het abonnement daarvan niet te laten verlopen. "Je kunt vandaag de dag niet zonder een goede beveiliging", zegt Pannekoek, "anders zit de pc binnen de kortste tijd vol met allerlei ellende. Dan komen ook zaken als identiteitsfraude en dergelijke om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan de buurman van Manon Thomas die foto's van haar verspreidde omdat hij makkelijk bij de privégegevens op haar computer kon komen. Ook in Nederland worden creditcardgegevens van computers gestolen, daarom hebben de banken ook de actie 3x kloppen in het leven geroepen."
Tips
1. Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden. Doe dit bij voorkeur op een externe harde schijf of USB stick waarvan de prijzen het laatste halfjaar overigens aanzienlijk zijn gedaald.
2. Zorg voor een actueel Internetbeveiligingsprogramma, oude versies updaten in niet altijd voldoende.
3. Open geen bestanden via e-mail waarvan u aan de herkomst twijfelt.
4. Gebruik alleen draadloos internet als de computer goed is beveiligd tegen indringers van buitenaf. Ook uw modem dient een goede draadloze beveiliging te hebben.
5. Twijfelt u ook maar enigszins aan uw eigen kennis op dat gebied, ga dan naar een gespecialiseerde computerwinkel.