Ingezonden persbericht

Industrieel ontwerper studeert af op unieke tuintafel

"Als je een kopje neer wilt zetten, zul je daar een plek voor moeten zoeken."
Bouke Wilens (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) studeert af met een unieke tuintafel- de overgang van natuur naar cultuur.

"Het zijn niet altijd alleen de dingen, maar juist het effect van de dingen die we gebruiken die het interessantst zijn. Een tafel is niet alleen een blad op poten, het is een sociale plek waar mensen bij elkaar komen, samen eten en praten. Het mooie van ontwerper zijn, is dat je daar wat aan toe kan voegen, het kan sturen. " Bouke Wilens, die deze zomer met een 9 als eindcijfer afstudeert aan Post Graduate Course Industrial Design aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, verwacht van de gebruiker aandacht bij het gebruik van de tafel: "Als je een kopje neer wilt zetten zul je daar een plek voor moeten zoeken." Wilens tafel voor buiten gebruik heeft een blad dat organisch is op de plekken waar de poten bevestigd zijn en wordt geometrisch naar het midden. Kleine series worden gegoten uit aluminium. Het gietproces maakt iedere tafel uniek, ondanks dat steeds gebruik wordt gemaakt van dezelfde mal. Grote series kunnen worden spuitgegoten in kunststof waarbij de ribben die nodig zijn voor de stijfheid, worden gevormd door het patroon. Naast de constructieve voordelen en efficiënt materiaalgebruik, heeft het patroon ook een esthetische waarde door de normaal ongewenste inval te benadrukken.

Creatiedrang
Het patroon dat Wilens heeft ontworpen is ontstaan vanuit zijn fascinatie voor de relatie tussen schijnbare willekeur in de natuur en geometrisch bedachte structuren. Het ontwerp visualiseert het spanningsveld tussen intuïtieve ambachtelijkheid, rationele massaproductie en de overgang hiertussen. De tuintafel is een overgang van natuur; zijn omgeving, naar cultuur; het gebruik. "De drang om te creëren heeft er altijd wel ingezeten". Wilens kan zich herinneren dat hij als klein kind zat te graaien in de schuur van zijn vader, op zoek naar materialen om iets te maken.
Zijn vrienden kijken niet meer op als hij een stoel omdraait of onder een tafel kruipt om te kijken hoe het in elkaar zit. Die nieuwsgierigheid is kenmerkend en is volgens hem een vereiste om een goede ontwerper te zijn. Hij wil weten hoe iets werkt, waarom het zo werkt en waarom het op die manier gemaakt is.

"Als ontwerper bepaal je hoe de wereld om ons heen eruit ziet en hoe deze er in de toekomst uit zal gaan zien. Je sluipt als het ware onopgemerkt de woonkamer van de gebruiker binnen en bepaalt hoe zijn meubels, tv, verlichting, kortom zijn omgeving eruit zien," aldus Bouke Wilens. Hij wil een persoonlijke verhaal vertellen met zijn ontwerpen en ervoor zorgen dat deze de mensen bereiken. "Er zijn duizenden tafels die hun functie goed vervullen, maar op basis van gevoel kies je welke tafel je wilt aanschaffen. Zo zul je bijvoorbeeld niet snel een kunststof tuintafel in je eetkamer zetten, ondanks dat deze functioneel en goedkoop is. Blijkbaar zoeken we producten met een vorm van schoonheid die de meeste kunststof tuintafels niet hebben." Producten moeten niet alleen sterke concepten zijn met een eigen identiteit, ze moeten ook functioneren en produceerbaar zijn voor een redelijke prijs," aldus Bouke Wilens. Met deze thematiek heeft Wilens dagelijks te maken tijdens zijn werk als Look & Feel ontwerper bij MMID, een Industrieel Ontwerpbureau in Delft en dit is ook terug te zien in het ontwerp van de tafel.

Eindexamenexpositie
Boukes werk is te zien tijdens de KABK-Eindexamenexpositie. Daarnaast is er werk te bekijken van studenten Beeldende Kunst, ArtScience (ook 2e fase),
Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen, Textiel en Mode en Type & Media.
Zie www.eindexamenkabk.nl

Noot voor redacties,