Willem Stiekema benoemd tot hoogleraar Bioinformatica
Dhr. prof. dr. W.J. Stiekema (1950) is benoemd tot hoogleraar Bioinformatica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Willem Stiekema richt zich in zijn onderzoek op de analyse van de erfelijke eigenschappen van planten. Door technologische doorbraken is het sinds kort mogelijk het DNA dat codeert voor de erfelijke eigenschappen van een organisme relatief goedkoop in kaart te brengen. Dit heeft tot een revolutie geleid in het biologisch onderzoek aan micro-organismen, plant, dier en mens. Van een groot aantal organismen is het DNA in kaart gebracht of wordt dat nu gedaan. Ook van economisch belangrijke planten die vaak evenveel of meer DNA bezitten dan de mens. Stiekema richt zich op de analyse van het DNA van aardappel en tomaat, twee voor Nederland belangrijke gewassen. Dit is een voortzetting van zijn onderzoek aan Wageningen Universiteit en Research Centre.
Stiekema is tevens aangesteld als kwartiermaker/founding dean van de Amsterdam Graduate School of Science (AGSS), een nieuw op te zetten samenwerkingsverband tussen UvA en Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het is de bedoeling alle bèta-masteropleidingen van VU en UvA aan te bieden via de AGSS.
Stiekema is 26 jaar verbonden geweest aan Wageningen Universiteit en Research Centre, waarvan de laatste zeven jaar als directeur van het Center of BioSystems Genomics (CBSG). Dit is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen vijf universiteiten, twee onderzoeksinstituten en vijftien bedrijven dat zich richt op het verbeteren van gewassen via genomics-technologieën ten behoeve van een duurzame landbouw. Ook werkte Stiekema sinds 1999 in Wageningen als bijzonder hoogleraar Genoominformatica. Hij is lid van de Gezondheidsraad en was tot 2009 lid van de Commissie Veiligheidsbeoordeling Nieuwe Voedingsmiddelen van de Gezondheidsraad waar hij zich bezighield met de veiligheid van genetisch gemodificeerde planten.
Universiteit van Amsterdam