Constituerende zitting van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap
01/07/2009 17:16
Communauté Germanophone
Lambertz III: Regeringsmeerderheid van liberalen, socialisten en ProDG
Gisteravond, 30 juni 2009 vond de constituerende zitting van het nieuw verkozen Parlement van de Duitstalige Gemeenschap plaats in Eupen. Het Huis van Afgevaardigden van de Duitstalige Belgen ging ook over tot de samenstelling van de nieuwe Gemeenschapsregering.
Lambertz III: Regeringsmeerderheid van liberalen, socialisten en ProDG
Gisteravond, 30 juni 2009 vond de constituerende zitting van het nieuw verkozen Parlement van de Duitstalige Gemeenschap plaats in Eupen. Het Huis van Afgevaardigden van de Duitstalige Belgen ging ook over tot de samenstelling van de nieuwe Gemeenschapsregering.
Volgens een coalitieakkoord tussen liberalen PFF, socialisten SP en de onafhankelijke burgerlijst ProDG blijft Louis Siquet (SP) voorlopig Voorzitter van het Parlement. Hij kreeg de 13 stemmen van de meerderheid, de 12 stemmen van de oppositie gingen naar Patricia Creutz (CSP). Siquet zal in januari 2010 Berni Collas (PFF) opvolgen als senator van de Duitstalige Gemeenschap; Ferdel Schröder (PFF) wordt dan Parlementsvoorzitter.
Op voorstel van de meerderheid duidde het Parlement Karl-Heinz Lambertz (SP), Oliver Paasch (ProDG), Isabelle Weykmans (PFF) en Harald Mollers (ProDG) aan als Minister. Karl-Heinz Lambertz wordt voor de derde keer op rij Minister-president.
Bevoegdheden van de ministers
De ministeriële portefeuilles worden verdeeld als volgt:
* Karl-Heinz Lambertz (SP), Minister-president, binnen de regering o.a. verantwoordelijk voor financiën, buitenlandse betrekkingen, personeelsaangelegenheden en bevordering van de economie.
* Oliver Paasch (ProDG), Vice-ministerpresident, o.a. verantwoordelijk voor onderwijs, middenstandsopleiding en tewerkstelling.
* Isabelle Weykmans (PFF), o.a. verantwoordelijk voor cultuur, toerisme, duurzame ontwikkeling en gemeenschapsinfrastructuur en - van zodra die bevoegdheid wordt overgedragen aan de DG - ook voor ruimtelijke orde.
* Harald Mollers (ProDG) o.a. verantwoordelijk voor sociale politiek en - van zodra die bevoegdheid wordt overgedragen aan de DG - ook voor woningbouw.
Uitdagingen
In zijn korte inaugurale rede als Voorzitter gaf Louis Siquet toe dat de situatie voor de komende legislatuur niet bepaald rooskleurig is: "We weten vandaag reeds dat er ons een moeilijke tijd te wachten staat. De financiële, economische en sociale crisis en de klimaatsveranderingen zullen de grootste uitdagingen zijn voor de komende jaren."
Een bijkomende uitdaging zag Siquet in de overdracht van nieuwe bevoegdheden van het Waalse Gewest met het oog op de verdere uitbouw van de Duitstalige Gemeenschap tot een volwaardig bestanddeel van het Belgische staatsbestel: "Dit gebeurt in het belang van de bevolking, de bedrijfswereld en alle instellingen van Oost-België en om onze toekomst op een coherente manier vorm te geven!", aldus de oude en de nieuwe Parlementsvoorzitter.
Onenigheid
De oppositiepartijen (de Christelijk-sociale partij en Vivant) bleven weg op de receptie die in aansluiting op de zitting werd gegeven. De CSP ging niet akkoord met de verdeling van de Commissievoorzitters. Vivant heeft met zijn twee parlementsleden niet het statuut van een erkende fractie en moet vrezen voor een vermindering van financiële middelen. De oppositiepartij Ecolo was wel aanwezig op de receptie, met o.a. Monika Dethier-Neumann, de voorlopige voorzitster van het Parlement van de Waalse Gewestregering en raadgevende mandataris in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.
Veranderingen
Het nieuwe gemeenschapsparlement ziet er heel anders uit dan in de vroegere legislatuurperioden. Negen van de 25 parlementsleden heeft tot nu toe geen enkele politieke functie of politiek mandaat op niveau von de Duitstalige Gemeenschap uitgeoefend. De aanwezigheid van vrouwen is veel sterker dan vroeger: het nieuwe parlement telt 8 vrouwelijke leden plus 4 vrouwelijke leden met raadgevende stem.
Voor meer informatie zie www.dgparlament.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel