Ingezonden persbericht
Hulp voor Europese sociale beleidsmakers in de strijd tegen zwart werk
DUBLIN, 1 juli/PRNewswire/ --
- Eurofound publiceert rapport en kennisbank met informatie over methoden voor de aanpak van zwart werk in de Europese Unie
Circa vijf procent van de werkende bevolking in de 27 lidstaten van de EU en Noorwegen voeren werk uit zonder dit op te geven. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de openbare middelen die worden verkregen door middel van belastingen en sociale premies, aldus een nieuw rapport van Eurofound, een in Dublin gevestigd bureau van de EU. Het rapport 'Measures to tackle undeclared work in the European Union' beschrijft beleidsregels en strategieën voor het verhogen van het bewustzijn rond deze kwestie, die in alle lidstaten in verschillende mate een rol speelt.. Naar aanleiding van oproepen van de Europese Commissie en het Europese Parlement presenteert Eurofound vandaag tevens een database met goede praktische voorbeelden van beleidsregels en maatregelen die effectief zijn gebleken bij de aanpak van zwart werk in de EU.
De geïnformeerde discussie over de aanpak van zwart werk in de 27 lidstaten van de Europese Unie werd ernstig belemmerd door een gebrek aan inzicht in de aard van het zwarte werk. In het nieuwe rapport van Eurofound, gebaseerd op een onderzoek van Eurobarometer en een bestudering van beleidsregels, wordt onthuld dat circa 5% van de ondervraagden in de 12 maanden voorafgaande aan het onderzoek in 2007 zwart werk had verricht. Tevens kwam aan het licht dat in bijna een van de vijf gevallen sprake was van werkzaamheden in de huishoudelijke dienstverleningssector, waaronder huishoudelijke schoonmaakdiensten en zorg voor kinderen en ouderen.
Uit het rapport blijkt dat, gerekend over de EU als geheel, het merendeel (55%) van al het niet opgegeven werk wordt uitgevoerd ten behoeve van vrienden, familie en buren. Verder wordt 20% van het zwarte werk uitgevoerd op zelfstandige basis ten behoeve van andere particulieren of huishoudens, en is in slechts 20% sprake van zwart werk in loondienst. De resterende 5% is niet opgenomen of onbekend.
Er bestaan echter grote verschillen tussen landen onderling. In sommige landen ligt het deelnamepercentage bijvoorbeeld veel hoger, zoals in Denemarken (18%), Letland (15%), Nederland (13%), Estland (11%) en Zweden (10%). In andere landen ligt het niveau lager, zoals in Duitsland (3%), Ierland (4%) en Roemenië (4%). Gerekend over de EU als geheel verrichtten de zwartwerkers over de voorafgaande 12 maanden gemiddeld bijna 200 uur aan niet opgegeven werk. In Zuid-Europa bedroeg dit gemiddelde 350 uur, in Midden- en Oost-Europa 330 uur, op het West-Europese continent 110 uur en in Noord-Europa 60 uur.
'Zwart werk is een gemeenschappelijk probleem op de arbeidsmarkt in Europa, maar ons werk laat zien dat het niet overal gelijk is, met name als wordt gelet op het type zwart werk, de verdeling over verschillende sectoren en de beweegredenen van de zwartwerkers,' aldus Radoslaw Owczarzak, de onderzoeksmanager van Eurofound verantwoordelijk voor het rapport. 'Ons rapport is erop gericht een gemeenschappelijk inzicht te verkrijgen in de omvang en aard van het zwarte werk, en een platform te creëren waar sociale partners informatie kunnen verzamelen en uitwisselen over manieren om dit probleem aan te pakken.'
Naar aanleiding van oproepen van de Europese Commissie en het Europese Parlement opent Eurofound vandaag tevens een online database met 100 praktijkstudies waarin effectieve beleidsregels voor de aanpak van zwart werk onder de loep worden genomen. De database is een belangrijke eerste stap in de opzet van een uitgebreid kenniscentrum voor Europese sociale beleidsmakers dat hen moet gaan helpen te bepalen hoe de uitdagingen van zwart werk het beste kunnen worden aangepakt. Tevens kunnen ze er kennis nemen van evaluaties van beleidsinitiatieven en onderzoeken in hoeverre deze haalbaar zijn en kunnen worden toegepast in andere sectoren en gebieden.
U kunt het rapport downloaden op http://www.eurofound.europa.eu/publications/htmlfiles/ef0941.htm en de database raadplegen op http://www.eurofound.europa.eu/areas/labourmarket/tackling/search.php
Ingezonden persbericht