PERSBERICHT
Leiden, 22 juni 2009
Deze zomer Leidse musea gratis voor kinderen.
De zeven grote musea in Leiden openen deze zomer hun deuren gratis voor kinderen t/m 12 jaar. Hiermee lopen de Leidse musea vooruit op het plan van het Ministerie van OCW om alle musea in Nederland gratis te maken voor kinderen t/m 12 jaar. Van 1 juli tot 1 september bieden de musea in Leiden tentoonstellingen en tal van activiteiten die het bezoekplezier voor jong en oud vergroten.
De Leidse musea bieden het hele jaar door activiteiten aan speciaal voor kinderen: van verjaardagsfeestjes tot een MuseumJeugdUniversiteit. Ook in de zomer wordt er van alles georganiseerd. In Rijksmuseum van Oudheden kan er in een Vikingschip geklommen worden, Stedelijk Museum De Lakenhal, dat gratis is voor kinderen tot 18 jaar, biedt een cursus keramiek, in Museum Boerhaave kan "je eigen ik" ontdekt worden. Het SieboldHuis neemt je op speurtocht mee naar Japan. Door Naturalis denderen wildebeesten, namelijk de gnoes uit Afrika. De Hortus botanicus biedt zomerwandelingen voor het hele gezin. In Museum Volkenkunde kun je bij mooi weer terecht in de spectaculair beschilderde, metershoge indianentent op het buitenterrein. Regent het? Binnen is er nog veel meer over de Indianen, maar naar Japan, Afrika, Indonesië of Tibet kan ook.
Onder het motto "Stad van Ontdekkingen" bieden Leiden en de Leidse musea families deze zomer een leerzaam en divers aanbod van unieke tentoonstellingen. De campagne "Wij mogen gratis" wordt tevens uitgezet onder verblijfstoeristen in de Leidse regio. De gratis toegang voor kinderen wordt mede mogelijk gemaakt door Leiden Marketing. Informatie over de speciale zomerprogramma's voor kinderen is terug te vinden op
Museumgroep Leiden is het samenwerkingsverband van de zeven grootste Leidse musea:
----------
Tentoonstellingsprogramma Leidse musea (zomer 2009)
Naturalis Wildebeesten (t/m 22 aug. 2010) De trektocht van de gnoe (het wildebeest) over de Serengeti in Tanzania is een van de grootste dierenspektakels ter wereld. Vergezeld door tienduizenden zebra's en antilopen ondernemen de gnoes deze lange reis jaarlijks. Hun tocht is niet zonder gevaar; in hun kielzog volgen roofdieren als leeuwen, hyena's en cheeta's.
Expeditie Darwin (t/m 3 januari 2010) Ontmoet Darwin in de tentoonstelling Expeditie Darwin en ga eilandhoppen langs plekken waar de evolutie extreme vormen voortbracht. Maak kennis met de evolutietheorie en raak in verwondering over bijzondere dieren zoals dwergolifanten, reuzenratten en de dodo.
Rijksmuseum Dorestad (17 april t/m 1 november 2009) van Oudheden Wie denkt dat de Middeleeuwen saai en donker waren, heeft het mis. Dorestad was rond het jaar 800 een stad die bruiste van het leven en waar het krioelde van de mensen en de handelaars. Het lag aan de Rijn, op de plaats waar nu Wijk bij Duurstede is. In de tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen' maak je de bloeitijd van Dorestad aan den lijve mee. Je loopt door het decor van stad en haven. Je ziet welke mensen er in deze metropool van de vroege Middeleeuwen woonden en wat ze deden.
Viking schip (18 juni t/m 27 september 2009) In de zomermaanden van 2009 kunnen kinderen aan boord van een Vikingschip stappen. Er zijn spannende verhalen over de Vikingen en hun goden, en ontdekt hoe ze twaalf eeuwen geleden over de zeeën naar Europa konden varen. Het nagebouwde Vikingschip is veertien meter lang. Het ligt in de Tempelzaal van het museum en natuurlijk mag er in geklommen worden! Pasja van het glas (20 mei 2009 t/m 3 januari 2010) De Friese onderwijzer Anne Tjibbes van der Meulen bracht aan het begin van de vorige eeuw een kostbare collectie glas uit de klassieke oudheid en kunstnijverheid uit Nederlands Oost-Indië bij elkaar. De wapens, sieraden, Chinees porselein, parfumflesjes en amuletten vormen een bijzonder fraaie verzameling. De hoogtepunten worden op deze tentoonstelling voor het eerst gezamenlijk gepresenteerd. Het meest bijzonder zijn de honderden fragmenten mozaïekglas: ware miniatuurkunstwerkjes van glas.
Aphropdites beauty case (27 maart - 31 december 2009) De themawandeling 'Aphrodites beauty case' onthult schoonheidsgeheimen uit de oudheid. De route begint met een kleine expositie en loopt aansluitend door het hele museum. Op de vaste presentaties ziet u luxe toiletensembles, spiegels, parfumflesjes en nog veel meer benodigdheden voor de lichaamsverzorging van Griekse, Romeinse en Egyptische dames.
Museum Music in Motion (t/m 23 augustus 2009) Volkenkunde De tentoonstelling brengt de muzikale routes in beeld aan de hand van voorwerpen, film en geluid en speciale thema's zoals: sleutelfiguren in de muziekgeschiedenis, de culturele wortels en betekenissen van muziek, belangrijke gebeurtenissen en instrumenten. Bezoekers maken mee hoe muziek wordt ervaren op verschillende plekken, zoals in concertzalen en op straat.
Museum Van Adam tot DNA (6 juni t/m 22 november 2009)
Boerhaave Over de menselijke identiteit. De tentoonstelling gaat in op enkele cultuurhistorische visies over de plaats die de mens op aarde inneemt. Aan bod komen thema's als de verhouding mens versus dier, de ideale mens, de exotische mens, de frenologie, de bemeten mens en de menselijke uitrusting.
Stedelijk HollandMania (16 mei t/m 30 augustus 2009) Museum Japanse en Amerikaanse beeldvorming over Holland. Een serie historische De Lakenhal presentaties gecombineerd met werk en ingrepen van hedendaagse kunstenaars.
Scheltema Chikako Watanabe (16 mei t/m 30 augustus 2009) Een tentoonstelling met interactieve installaties waarin het publiek zelf een rol kan spelen.
Hortus Het oudste deel van de Hortus, gesticht in 1590, is de huidige Voortuin. botanicus Hier is de nieuwste kas te bezoeken: de Wintertuin, met een grote verzameling Leiden Cycaspalmen en vleesetende planten. Verder heeft de Hortus een mooie Oranjerie en uitgestrekte tropische kassen, veel oude bomen, een prachtige Varentuin, Rosarium, Japanse tuin, Clusiustuin en Systeemtuin.
Elke tweede zondag van de maand trakteert de Hortus u op een speciale wandeling. Een rondleider neemt u mee op een bijzondere themawandeling door de tuinen en kassen van de Hortus botanicus. Een greep uit het aanbod: er zijn wandelingen over voorjaarsbloeiers in de lente, de bloemetjes en de bijtjes in de zomervakantie, paddenstoelen in de herfst, en over kerstsymboliek in december. De zondagwandelingen beginnen, tenzij anders vermeld, om 12.00 uur en starten in de Voortuin van de Hortus.
SieboldHuis Om uiting te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland hebben een aantal instellingen zich verenigd om het SieboldHuis opnieuw open te stellen voor publiek. Dit was de plek waar Siebold al in 1837 zijn collectie Japanse objecten openstelde voor een geïnteresseerd publiek. En nu, na meer dan 150 jaar, is in juist dit pand het eerste officiële Japan centrum gevestigd.
100 jaar Tokyo (16 juli t/m 23 augustus) Beleef 100 jaar geschiedenis van Tokyo door de ogen van Japanse fotografen.
----------