Datum: 30 maart 2009
Bron: Ministerie van VROM
Auteur: Project BAG

De wettelijke verankering van de BAG; inwerkingtreding per 1 juli 2009

Wet- en regelgeving voor de BAG gereed; inwerkingtreding 1 juli 2009

Wijzigingswet bag

Op 12 maart 2009 is de Wijzigingswet bag in het Staatsblad gepubliceerd (Stb. 2009, 110). Deze wijzigingswet regelt een aantal aanpassingen in de Wet bag (Stb. 2008, 39) om verder aan te sluiten bij de registratiepraktijk. De inhoud is reeds bekend uit onder andere de Grondslagen BAG, het Objectenhandboek BGR en het Processenhandboek BAG.

Naast vereenvoudiging en verduidelijking van wetsbepalingen, worden twee artikelen toegevoegd die gaan over (het resultaat van) de lopende implementatie bij alle gemeenten. Een nieuw artikel 45a maakt duidelijk dat op het moment van inwerkingtreding van de wet, de gehele bestaande situatie in de registers en registraties moet zijn verwerkt. In een nieuw artikel 45b wordt in dat kader de zogeheten 'formaliseringsbeslissing' als vervangend brondocument voor bijzondere gevallen geregeld.

Besluit bag

Een aantal onderwerpen uit de Wet bag is verder uitgewerkt in het Besluit bag, dat op 24 maart 2009 in het Staatsblad is gepubliceerd (Stb. 2009, 133).

In het Besluit bag worden de volgende zaken geregeld:


- De vereiste inhoud van een woonplaatsbesluit, benoeming openbare ruimte, huisnummerbesluit en vaststelling ligplaats/standplaats. Geregeld wordt welke gegevens die besluiten in elk geval moeten bevatten (dat zijn de al bekende onderdelen die in de registratie moeten worden opgenomen).


- De brondocumenten voor het adressenregister en gebouwenregister. Dit zijn de documenten die al in de Grondslagen werden genoemd, zij het iets anders omschreven, aangevuld met de in het Processenhandboek genoemde 'ambtelijke verklaringen' in het kader van bijhouding van de registratie.


- Het ongewijzigd laten van identificatiecodes in de beheerfase.


- Uitzondering op terugmeldplicht voor afnemers, in gevallen waarin een vermeende onjuistheid binnen bepaalde marges ligt en in gevallen waarin onjuistheden in de registratie worden geconstateerd in het kader van onderzoek naar een strafbaar feit.

Regeling bag

De Regeling bag bevat, naast inrichtingseisen (procesbeschrijving en back-up), vooral de uitwerking van de meer technische onderwerpen. De Regeling heeft in verband met notificatie op dit moment formeel nog een concept-status.

Bijlage 1 van de Regeling bestaat uit de catalogus basisregistraties adressen en gebouwen. Hiermee worden de eerder als onderdeel van de grondslagen uitgebrachte afzonderlijke catalogi voor de adressenregistratie en de gebouwenregistratie wettelijk verankerd. Deze catalogi zijn samengevoegd tot een enkele catalogus. In de catalogus zijn verder een aantal redactionele aanpassingen aangebracht. Tenslotte zijn de definities van de verschillende objecttypen en enkele begrippen nader geharmoniseerd met de definities en begrippen zoals die in de Wet bag voorkomen. Een en ander heeft geen inhoudelijke gevolgen voor het bestaande gebruik van de verschillende begrippen.

Voor de uitvoeringspraktijk is ook een (van een inhoudsopgave en additionele informatie voorzien) praktijkdocument van de catalogus basisregistraties adressen en gebouwen versie 2009 en een gedetailleerd wijzigingenoverzicht 2009 catalogus BAG beschikbaar.

Bijlage 2 van de Regeling bevat de koppelvlakbeschrijving. Ook deze is redactioneel aangepast, zonder dat dit inhoudelijke wijzigingen meebrengt ten opzichte van de eerder gepubliceerde beschrijving.

Inwerkingtreding

De Regeling is op 27 februari naar de Europese Commissie gezonden ter notificatie. Er geldt een stand still-termijn tot 2 juni 2009, waarna de Regeling formeel wordt vastgesteld en op 1 juli in werking treedt. De inwerkingtreding van de Wet en het Besluit per 1 juli a.s., wordt geregeld met een Koninklijk Besluit (KB). In verband met de stand still-termijn wordt dit KB formeel gepubliceerd na 2 juni, het concept-KB met nota van toelichting vindt u hier.

Catalogus BAG versie 2009

De praktijkversie van de Catalogus basisregistraties adressen en gebouwen versie 2009 is beschikbaar. Deze catalogus vervangt de in 2006 uitgebrachte afzonderlijke catalogi voor de adressenregistratie en de gebouwenregistratie. Deze catalogi zijn nu dus samengevoegd tot één catalogus.

Veruit de meeste veranderingen zijn redactioneel van aard. Zo zijn verschillende in de loop van de jaren geconstateerde kleine onjuistheden hersteld. Ook zijn de definities van de verschillende objecttypen en enkele begrippen geharmoniseerd met de definities en begrippen zoals die in de wet bag voorkomen. Een beperkt aantal wijzigingen is het gevolg van tijdens de ontwikkeling van de Landelijke voorziening BAG en de gemeentelijke BAG-applicaties naar voren gekomen technische wijzigingsbehoeften. Voor een gedetailleerd overzicht van de doorgevoerde wijzigingen wordt verwezen naar het wijzigingenoverzicht catalogus BAG.

De doorgevoerde wijzigingen hebben geen inhoudelijke consequentie voor het bestaande gebruik van de verschillende begrippen. Gemeenten en afnemers die zijn uitgegaan van de vorige versie van de catalogi behoeven dan ook niet hun reeds opgestelde documenten (zoals gemeentelijke gegevenscatalogi en logboeken) aan te passen aan bijvoorbeeld gewijzigde formulering van definities. Deze wijzigingen kunnen ook bij toekomstige revisies van deze documenten worden meegenomen. De nieuwe versie van de catalogus BAG maakt als bijlage 1 van de regeling BAG vanaf 1 juli onderdeel uit van de wetgeving voor de basisregistraties adressen en gebouwen. Het verschil tussen deze formele catalogus in de regeling en de praktijkversie van de catalogus BAG is dat in deze laatste versie ook een aantal omschrijvingen zijn opgenomen die van belang zijn voor de stelselcatalogus. In deze stelselcatalogus zullen de catalogi van alle verschillende basisregistraties worden samengebracht. Ook is de werkversie iets toegankelijker door onder meer de opname van een inhoudsopgave.

De oorspronkelijke grondslagen voor de registratie uit 2006 zijn nu definitief vervangen door formele wet- en regelgeving. Deze grondslagen omvatten de catalogus BRA, de (voorlopige) regeling BRA, de catalogus BGR en de (voorlopige) regeling BGR. De inhoud van de genoemde voorlopige regelingen uit 2006 is vervangen door de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en het Besluit basisregistraties adressen en gebouwen. Zo zijn in het Besluit basisregistraties adressen en gebouwen nu de inschrijfbare brondocumenten geregeld. De inhoud van de catalogi uit 2006 is vervangen door de Catalogus basisregistraties adressen en gebouwen versie 2009, zoals opgenomen in de bijlage bij de ministeriële Regeling bag.