Ingezonden persbericht
Leeuwarden, 26 juni 2009
Persbericht:
Urgenda laat Friese duurzaamheidsinitiatieven zien
In Fryslân bruist het van de duurzame initiatieven rondom duurzaam bouwen, duurzame mobiliteit, Cradle to Cradle en nog veel meer. Om al deze duurzame initiatieven en bedrijven voor het voetlicht te brengen, tourt Urgenda samen met de provincie Fryslân onder andere door Leeuwarden, Goutum, Heeg, Oudehaske, Sneek, Joure, Wyldehoarne, Kollum en Ameland.
Met een karavaan van hybride auto's worden van 1 t/m 3 juli verschillende duurzaamheidsinitiatieven bezocht.
Tijdens de tour wil Urgenda antwoord geven op de vraag: 'Wat doen provincie en gemeenten om de regio te verduurzamen en hoe dragen ondernemers, onderzoekers en particulieren daar aan bij?'
In de Urgenda-taxi (Toyota Prius) vinden verschillende gesprekken plaats met bijzondere mensen met duurzame ideeën, politici, beleidsmakers en particulieren. Deze en andere gesprekjes worden gefilmd en zijn elke dag te zien op de site van Urgenda.
Urgenda
De Urgenda is een nationale beweging die Nederland sneller wil verduurzamen, aan de hand van een concreet actieplan. Urgenda werkt aan concrete Icoonprojecten (o.a. op Texel en op het gebied van elektrisch vervoer), regionale projecten, een lange termijn visie en helpt koplopers met het slechten van barrières, opschalen en verbinden aan andere initiatieven die kunnen helpen om duurzame activiteiten te versnellen.
De Urgenda heeft ook een arena (platform van koplopers) waarin friskijkers en dwarsdenkers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, overheden, de mediawereld en maatschappelijke organisaties samenwerken.
Samen willen we laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is. Bovenal probeert Urgenda de talloze (soms kleinschalige, maar wel aansprekende) initiatieven die er al zijn, zichtbaar te maken en aan elkaar te verbinden.
Meer informatie: www.urgenda.nl
Fryslân geeft energie!
Fryslân geeft energie! Dat is de ambitie van het programma Duurzame Energie van de provincie Fryslân. Het programma Duurzame Energie is de uitwerking van de provinciale visie op duurzame ontwikkeling en is de Friese vertaling van de afspraken in het Energieakkoord Noord-Nederland op het gebied van klimaat en energie. De Friese inzet op duurzame energie draagt bij aan een beter leefmilieu: een schoon en gezond Fryslân! Een provincie die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. En een provincie die streeft naar nieuwe innovatieve economische activiteiten, lagere woon- en transportlasten, een duurzaam imago en een betere ruimtelijke kwaliteit.
Enkele highlights van de activiteiten die tijdens de Urgenda tour plaatsvinden.
Het volledige programma staat in de bijlage en op http://www.urgenda.nl/?news=items&id=66
Woensdag 1 juli
09.30-09.55 Provincie Fryslân - Gedeputeerde Piet Adema en Jan Rotmans - Voorzitter Urgenda geven het startschot van de Urgenda Tour.
Gedeputeerde Adema geeft een toelichting op de resultaten van de regeling voor aardgastankstations en de regeling elektrisch varen.
Locatie: Eekhoffzaal HCL 1.13 , Groeneweg 1, Leeuwarden
12.00-14.15 Bezoek Nij Bosma Zathe. In het praktijkcentrum laten ze zien hoe 200 koeien de energie leveren voor 700 gezinnen! Nij Bosma Zathe is een praktijkcentrum voor onderzoek en kennisoverdracht op het terrein van de melkveehouderij voor de drie Noordelijke provincies.
Locatie: Boksemerdyk 11, 9084 AA Goutum
17.00-18.30 Bezoek aan OMRIN, bezichtiging van de unieke scheidings- en bewerkingsinstallatie
Locatie: De Dolten 11, Oude Haske
20.00-22.00 Debat 'Gaat Fryslân kopje onder?' olv Natasja van den Berg
Klimaatdeskundige prof. Pier Vellinga laat zien wat klimaatverandering voor Friesland kan gaan betekenen.
Kopje onder? De urgentie is hoger dan men denkt.
Professor Jan Rotmans, hoorleraar transities en duurzaamheid, geeft aan hoe burgers en andere partijen het voortouw kunnen nemen om klimaatverandering een halt toe te roepen. De rol van nieuwe NGO's komt aan de orde en met gedeputeerde Hans Konst wordt ook de rol van de overheid kritisch onder de loep genomen. Wat kan de overheid doen en hoe effectief zijn stimuleringsregelingen?
Locatie: Stationsstraat 66, 8601 GG Sneek (inloop 20.00 - start 20.15)
Donderdag 2 juli
10.30-11.15 Discussie: koper verleiden met innovatieve juridische middelen: kan dat? Ook de rol van prestatievergunning wordt meegenomen.
Joure Wyldehoarne in de gemeente Skarsterlan is de eerste grootschalige gasloze wijk van Fryslân (www.wyldehoarne.nl). Discussie met bouwers, juristen, architect, gemeente, VROM en aspirant koper(s), over de ervaringen met de ingezette en in te zetten juridische instrumenten waarmee energiezuinig bouwen wordt gestimuleerd. Urgenda juristen denken mee. Afsluiting door de wethouder van de Gemeente Skarsterlan.
Locatie: Wijk Wyldehoarne: op Oer de Feart, over de brug, 2e rechtsaf
12.30-12.50 Onderwerp: Duurzame zorg voor ouderen
Bezoek Skewiel Trynwâlden, is een multifunctionele dienstverlenende organisatie die is ondergebracht in Dienstencentrum Heemstra State in Oentsjerk. Met als doel dat mensen langer in eigen huis kunnen blijven wonen.
Locatie: Frisiastate 23, Oentsjerk
15.55-16.30 Onderwerp: Vermarkten woonlastenbenadering
Kollumerland c.a. heeft de ambitie om in 2020 geheel energieneutraal te zijn. Discussie met bouwpartijen, gemeente, corporatie, banken en visionair over toekomstig wonen, woonlasten, financieringsconstructies, bewustwording, etc. Hoe wordt de burger enthousiast voor deze woningen? Een woning zonder energielasten, moet toch 60.000 euro meer waard zijn? Wat denkt de visionair? Waarom bieden banken daar geen speciale hypotheken voor aan? Of zijn die er al, maar kennen mensen ze niet?
Ook bekendmaking resultaten Friese zonnestroomregeling als aanvulling op de SDE door gedeputeerde Hans Konst.
Locatie: Gemeentehuis Kollum, Van Limburg Stirumweg 18, Kollum
Vrijdag 3 juli
11.00-11.45 Gemeente Ameland - Burgemeester Albert de Hoop heet u welkom in het eerst gemeentehuis met volledige LED verlichting.
Gemeente Terschelling - Burgemeester Jurrit Visser over duurzame Waddeneilanden en het ambitiemanifest.
Provincie Fryslân - Hans van Meerendonk zal uitleg geven over de Cradle-to-Cradle-Islands.
Locatie: Jelmeraweg 1, EA Ballum
13.30-16.00 Bezoek Kennis- en innovatiecentrum in Nes (KIA)
Een rondleiding en vervolgens zullen de Duurzame Energieteams meer informatie geven over duurzame projecten op de eilanden. De volgende onderwerpen zullen oa. aan bod komen: geothermie op Terschelling, Amelander Energie Corporatie door Johan Kiewiet en elektrisch vervoer op Schiermonnikoog door Erik Bakker en Sicco Boorsma.
Locatie: Strandweg te Nes
Noot voor de redactie en