Openbaar Ministerie


* >Ordeverstoorders gemeentehuis Soest veroordeeld

Ordeverstoorders gemeentehuis Soest veroordeeld


1 juli 2009 - Arrondissementsparket Utrecht

Vandaag zijn elf verdachten door de politierechter veroordeeld voor lokaalvredebreuk van het gemeentehuis in Soest en verstoring van de vergadering van de gemeenteraad op 30 oktober 2008.

Op die dag wilden de elf verdachten hun standpunt naar voren brengen over het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Zij deden dit door tijdens de vergadering van de gemeenteraad onder andere met een megafoon teksten als "Kamp Zeist, weg ermee" te schreeuwen en een spandoek te ontvouwen. Hierdoor was het onmogelijk om de vergadering voort te zetten. werd de vergadering. Twee maal vorderde de burgemeester dat de actievoerders weg moesten gaan.

"Dat enkele actievoerders zich vastketenden, duidde niet op de bereidheid om zich te verwijderen", zo oordeelde de rechter. In algemene zin merkte de rechtbank het incident aan als een misdrijf dat de fundamenten van de democratie ondermijnt. Anders dan de advocaten in hun verweer aanvoerden, oordeelde de rechtbank bovendien dat het OM de verhoren van de verdachten niet onnodig heeft opgerekt, dat de zesuurstermijn voor verhoren slechts in een geval met een minuut is overschreden en dat de burgemeester de bevoegde ambtenaar bij uitstek is om de orde in de raadsvergadering te handhaven. Evenmin is er sprake van een noodtoestand waardoor de actievoerders geen andere keus hadden dan zo te handelen. Ze hebben immers geen gebruik gemaakt van andere, openstaande en democratisch bepaalde middelen.

Op een eerdere zitting, op 25 februari, wraakten de verdachten de rechtbank. In de speciale zitting van de wrakingskamer werd dit verworpen en zodoende stonden de actievoerders dan vandaag voor de politierechter. De officier van justitie achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen en eiste voor die verdachten die niet eerder veroordeeld waren een boete van 250 euro; voor de anderen een werkstraf van 20 uur, te vervangen door tien dagen hechtenis als deze straf niet wordt uitgevoerd. De rechtbank vond deze eis reëel en legde deze straffen dan ook op.