Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gemeente plaatst AEDs buiten stadhuis en gemeentewerf

gepubliceerd op : 1-7-2009

De gemeente Oldenzaal schaft in juli haar vijfde Automatische Externe Defibrillator (AED) aan. Deze AED is 24 uur per dag inzetbaar en te vinden aan de buitenkant van het stadhuis bij de hoofdingang. De andere vier zijn geplaatst in het stadhuis, op de gemeentewerf en op twee voertuigen van de brandweer. De AED van de gemeentewerf wordt van binnen naar buiten verplaatst.

AED's stadhuis en gemeentewerf in kasten

De AED´s zijn te vinden in kasten aan de buitenzijde van het stadhuis en de gemeentewerf. Deze kasten zijn te openen met behulp van een code. Als er een incident plaatsvindt ontvangen de dichtstbijzijnde hulpverleners een SMS-bericht met de code voor de AED in de buurt van de patiënt.

Wilt u zich aanmelden als vrijwillige hulpverlener voor het AED-netwerk? Of heeft u samen met uw buurt of vereniging een AED aangeschaft en wilt u deze aanmelden zodat deze ingezet kan worden via het netwerk? Ga dan naar www.lekenhulpverlening.nl.

Belang AED

Jaarlijks krijgen meer dan 650 Twentenaren een hartstilstand. Hoewel de ambulancezorg goed is geregeld duurt het doorgaans langer dan tien minuten voordat een ambulance is gearriveerd. Op grond hiervan heeft de overheid besloten dat iedereen voortaan een Automatische Externe Defibrillator (AED) mag gebruiken om levens te redden. Op de AED staat aangegeven hoe deze bediend moet worden. Ook geeft de AED gesproken instructies aan gebruikers, zodat zij stap voor stap begeleid worden.

Werking AED

De AED kan elektronische impulsen toedienen aan iemand met een hartstilstand. Deze "defibrillatie" zorgt ervoor dat het ongecoördineerd samentrekken van het hart wordt opgeheven. De overlevingskans bij een hartstilstand hangt af van de tijd die verstrijkt tot het moment van defibrillatie met de AED. Binnen drie minuten heeft het slachtoffer een kans van 70% om te overleven. Elke minuut later neemt de overlevingskans met 10% af.