Gemeente Overbetuwe


De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dichtbij

---

Bij de screening van 5/6 jarigen ziet een dokterassistente een jongen van zes jaar uit groep 2 van de basisschool. De jongen is geadopteerd uit Korea en is gehandicapt door een ongeval in zijn geboorteland. Hij heeft zijn rechterhand verloren. De ouders geven aan geen vragen en geen behoefte aan controle door de jeugdarts te hebben. Toch stelt de dokterassistente aan de ouders voor om in gesprek te gaan met de jeugdarts.

Het doel van een gesprek met de jeugdarts is meerledig. Het is een eerste kennismaking. Hierbij legt de jeugdarts uit wat de JGZ te bieden heeft. Het kan dat de ouders geen vragen hebben, omdat zij niet bekend zijn met het activiteiten van de JGZ. Daarnaast kan de jeugdarts inschatten of het JGZ-team iets moet beoordelen, voorlichten/adviseren aan de school en de ouders of overleggen met behandelende specialisten, etc.

De ouders nemen het voorstel aan en komen naar het spreekuur van de jeugdarts. De jeugdarts beoordeelt in hoeverre de spraaktaal en de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van de jongen op niveau is. Dit gezien zijn voorgeschiedenis van de adoptie en zijn handicap. Het blijkt dat de jongen onder begeleiding is van een chirurg. Hij heeft namelijk een reconstructieoperatie gehad en hij krijgt ergotherapie. Hij kan wonderlijk veel doen met zijn ânieuweâ handje. Sociaal-emotioneel blijkt de jongen kwetsbaar te zijn. Om rekening te houden met eventuele reacties uit de klas, maken jeugdarts, ouders en de jongen een nieuwe afspraak ter controle van het sociaal-emotioneel functioneren en de acceptatie van zijn handicap in klassenverband. De jeugdarts overlegt met de Intern begeleider van de school hoe de school dit op kan pakken in de klas.

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een afdeling van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM). Bij de JGZ werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistentes en logopedisten. Zij onderzoeken, begeleiden, adviseren en verwijzen door naar de hulpverlening als het nodig is.

Zorgâ en adviesteams (ZATâs)

De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zijn ook betrokken bij de ZATâs. ZATâs functioneren binnen het basis- en voortgezet onderwijs. De teams bestaan uit de JGZ, Bureau Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk, de Interne begeleider/zorgcoördinator van de school en de leerplichtambtenaar. In deze ZATâs worden kinderen besproken waar zorgen over zijn op het medische of psychosociale vlak, in relatie tot het functioneren op school.

Triage methodiek

Sinds 2 jaar werkt de afdeling JGZ conform de Triage methodiek. Dit houdt in dat de doktersassistente de kinderen op 5/6-, 10/11- en 13/14- jarige leeftijd (op het VMBO wordt dit gedaan door de jeugdverpleegkundige), volgens protocol en zonder ouder, screent. Mocht er aanleiding zijn, dan verwijst de doktersassistente kinderen door naar het spreekuur van de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Ook de school en de ouders kunnen kinderen voor dit spreekuur aanmelden. Logo Centrum voor jeugd en gezin

Meer informatie?

U kunt met al uw vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen tot 12 jaar bellen naar de JGZ, tel. 026-3775289 (tussen 16.00 en 17.00 uur op werkdagen). Voor meer informatie over HGM kunt u terecht op www.hvdgm.nl.

De Jeugdgezondheidzorg van de Hulpverlening Gelderland Midden werkt mee in het toekomstige Centrum voor Jeugd en Gezin in Overbetuwe. Meer informatie over het Centrum voor Jeugd en Gezin kunt u vinden onder Wonen en Leven.