Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat kredietverlening banken - Inbreng
woensdag 01 juli 2009
Hieronder de inbreng van Teun van Dijck tijdens het spoeddebat kredietverlening banken d.d. 30 juni 2009.

Kredietverlening op slot!

Banken zitten op hun geld, is een veel gehoorde klacht onder het MKB. Gezonde bedrijven staan voor een dichte deur van de bank als ze aankloppen voor krediet. Ook dat blijkt uit het EIM rapport: het aantal afwijzingen is het afgelopen kwartaal opgelopen van 12% tot 40% (en voor kleine bedrijven zelfs tot 50%). Een nader onderzoek van Finem geeft dat ook aan. Ook blijkt dat 80 % van de banken de acceptatiecriteria in 1e kwartaal hebben aangescherpt.

Van de ene kant zien we een minister die miljarden injecteert in noodlijdende banken en van de andere kant zien we banken het tegenovergestelde doen.
Wat nou maatschappelijke verantwoordelijkheid! Banken hebben een belangrijke maatschappelijke waarde, maar nemen geen verantwoordelijkheid.
Wel de lusten (kapitaalinjecties) en niet de lasten.

Nu kan ik me nog voorstellen dat banken zelf een krap bij kas zitten en daarom geen geld hebben dat kan worden uitgeleend (liquiditeit). Maar dat euvel behoort sinds vorige week tot het verleden. De ECB pompt namelijk 442 miljard in de banken in de eurozone. Banken kunnen lenen (tegen onderpand) voor een periode van 12 maanden en tegen 1% rente. Zoveel ze willen! Gaarne een reactie van de minister in hoeverre deze faciliteit door Nederlandse banken wordt gebruikt!

Minister van der Hoeven presenteert een oplossing die reeds heeft bewezen niet te werken; n.l. het verder uitbreiden van de BMKB regeling. I.p.v. 3 jaar krijgen bedrijven 5 jaar uitstel van aflossing. Waarom zou dit helpen?

De PVV wil strengere voorwaarden met terugwerkende kracht aan banken die staatssteun krijgen. Voorwaarden ten aanzien van risico-opslag, acceptatie en kredietverlening.

Tot slot vraag ik nog een reactie van de minister over de krachtwijken. Dit vreselijk onzinnige plan lijkt nu keihard als een boemerang terug te komen bij dit kabinet. Eerst wijken als achterstandswijken benoemen en daarna gek opkijken dat banken daar geen hypotheek willen verstrekken. Dat lijkt me logisch! Met dank aan mevrouw Vogelaar!