UMC Utrecht


"Obesitas ook via medicijnen bestrijden"

Bij de aanpak van extreem overgewicht zullen medicijnen die het eetgedrag beïnvloeden een rol spelen. Moleculair farmacoloog en eetstoornis-onderzoeker prof. dr. Roger Adan stelt dat in het juli-nummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht. Adan is geen voorstander van het invoeren van een vettax.

In magazine Uniek vertelt prof. dr. Roger Adan over zijn onderzoek om eetgedrag genetisch te ontrafelen. Hij heeft bijvoorbeeld genetische veranderingen gevonden die vaker voorkomen in extreem dikke mensen die zeer grote porties opscheppen. Eetpatronen zijn kennelijk genetisch van elkaar te onderscheiden. Adan is als hoogleraar moleculaire farmacologie verbonden aan het UMC Utrecht.

Adan: "Een algemene `vettax' oftewel meer betalen voor ongezond eten lijkt mij niet de goede weg. Ik denk dat we overgewicht moeten uitsplitsen naar oorzaak. Sommige mensen zijn te dik omdat ze te veel opscheppen, andere omdat ze tussendoor te veel snacken en nooit "nee" kunnen zeggen. Weer andere mensen bewegen te weinig. Al deze typen overgewicht vergen hun eigen aanpak."

Daarnaast verwacht Adan dat mensen straks via medicijnen geholpen kunnen worden om af te vallen. "Het is prima mogelijk op een farmacologische manier de eetlust te remmen, maar de bijwerkingen zijn een probleem. Ik verwacht dat in de toekomst zeker nieuwe eetlustremmers ontdekt zullen worden. Maar het is belangrijk een goede afweging te maken tussen het voordeel van het geneesmiddel en de bijwerkingen."

Verder in Uniek
Nieuw licht op schizofrenie. Onderzoeker René Mandl kan via een nieuwe MRI-methode zien welke hersengebieden met elkaar `praten'. Dit vergroot het inzicht in de psychiatrische aandoening schizofrenie.

Een debat over toelatingseisen voor buitenlandse artsen die in Nederland aan de slag willen. Een nieuwe taaltoets vormt voor velen een barrière. Is dat kapitaalvernietiging?

Uniek 3 van 2009 is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek. Download daar de pdf of blader digitaal door het magazine.

Meer informatie:
UMC Utrecht
afdeling patiëntenservice
088 - 755 6208
woensdag 1 juli 2009