Senternovem


01-07-2009 | Pakket maatregelen voor bouw én duurzaamheid

De woningbouw op gang houden, duurzaamheid vergroten, werkgelegenheid behouden en huiseigenaren helpen. Met een pakket crisismaatregelen biedt het kabinet hulp aan de worstelende woningbouwsector en woningeigenaren. Onder meer door energiebesparende maatregelen aantrekkelijker te maken.

Energiebesparingskrediet
Dankzij het energiebesparingskrediet kunnen particulieren voordeliger lenen voor investeringen in hun huis, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Het Rijk staat garant voor deze leningen, zodat de rente lager kan zijn. Daarnaast gaat in oktober 2009 de subsidieregeling voor isolatieglas in. Consumenten kunnen bovendien dankzij een speciale subsidieregeling advies op maat krijgen over energiebesparingsmaatregelen. Verder wordt de btw voor vloer-, dak- en gevelisolatie verlaagd van 19 naar 6 procent. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden.

Energie-investeringsaftrek
Voor bedrijfsmatige verhuurders zijn energiebesparende investeringen extra aantrekkelijk gemaakt door uitbreiding van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Corporaties en verhuurders kunnen daardoor een deel van de investeringen in energiebesparing aftrekken van de belasting. Het kabinet gaat ervan uit dat vooral woningcorporaties fors zullen gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Dit kan in twee jaar tijd 100.000 woningen per jaar energiezuiniger maken. Daarnaast wordt eind 2009 een verbeterd energielabel gepresenteerd en is er ruim 500 miljoen euro beschikbaar om scholen, verpleeghuizen en jeugdzorginstellingen op te knappen en energiezuiniger te maken.

Stimulering woningbouw
Om woningbouwprojecten vlot te trekken, worden verschillende maatregelen genomen. Zo kunnen gemeenten door de Tijdelijke Stimuleringsregeling woningbouwprojecten een deel van het crisisbudget nieuwbouw aanvragen. Voorwaarde is dat andere partijen ook bijdragen, bijvoorbeeld door de grondkosten te verlagen. In totaal is er 395 miljoen euro beschikbaar voor zowel huur- als koopwoningen. De regeling is verdeeld in drie rondes: juni 2009, tweede helft 2009 en voorjaar 2010.

Meer informatie

EIA: investeren in energiebesparing en duurzame energie Subsidieregeling Maatwerkadvies
Tijdelijke Stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Pakket crisismaatregelen
Dossier Woningcorporaties VROM