Openbaar Ministerie


* >Plan van Aanpak Mensenhandel aangeboden aan minister van Ju...

Plan van Aanpak Mensenhandel aangeboden aan minister van Justitie


1 juli 2009 - Openbaar Ministerie

Op 1 juli 2009 is het rapport `Plan van Aanpak Mensenhandel' door de voorzitter van de Task Force Aanpak Mensenhandel, de heer mr. H.J. Bolhaar aan de minister van justitie, de heer mr. E.M.H. Hirsch Ballin aangeboden. De aanbieding van het rapport vond plaats op het arrondissementsparket te Rotterdam.

Het Plan van Aanpak gaat uitgebreid in op 10 maatregelen die door de Task Force zijn opgesteld. Het betreft onder andere maatregelen die betrekking hebben op het versterken van het toezicht op de prostitutiesector, het verbeteren van de informatie-uitwisseling, de opvang van slachtoffers en het verbeteren van bewustzijn dat er mogelijk sprake is van mensenhandel. Alle maatregelen zijn expliciet gekoppeld aan een aanspreekpunt binnen de Task Force.

Eerste resultaten
De Task Force heeft inmiddels zijn eerste resultaten geboekt. Zo is er een visiedocument opgesteld over de taakverdeling tussen gemeenten en politie op het gebied van het toezicht en handhaving in de prostitutiesector, want er blijkt grote behoefte aan duidelijkheid over deze taakverdeling.

Een goede informatie-uitwisseling en informatiepositie is eveneens van essentieel belang voor de aanpak van mensenhandel. Daarom heeft de Task Force een `toolkit` laten ontwikkelen. De toolkit betreft een pakket aan instrumenten en documenten op basis waarmee iedere dienst of instantie die met signalen van mensenhandel in aanraking komt, kan nagaan op welke wijze signalen van mensenhandel geregistreerd mogen worden en wanneer en onder welke voorwaarden signalen kunnen worden uitgewisseld met andere diensten.

Daarnaast heeft de Task Force er hard aan getrokken om de opvang van slachtoffers van mensenhandel goed te regelen. Binnenkort kan er gestart worden met de pilot voor een categorale opvang van slachtoffers. De verwachting is dat eind juli er een overeenkomst zal worden gesloten met de uitvoerende instellingen. In september van dit jaar zullen dan de eerste 50 opvangplaatsen voor zowel mannen, vrouwen als minderjarigen beschikbaar zijn. Vervolgens zullen de slachtoffers na de eerste categorale opvang worden doorgeplaatst naar een reguliere opvangvoorziening.

Ook op het gebied van de internationale samenwerking wordt behoorlijke winst geboekt. Zo concentreren de samenwerkingsprojecten zich momenteel op drie belangrijke herkomstlanden van slachtoffers: Roemenië, Bulgarije en Nigeria.

Tenslotte is op het terrein van de signalering van overige uitbuiting (zoals in de horeca en land- en tuinbouw, etc.) de nodige vooruitgang geboekt. Er is door het ministerie van SZW een kaart met signalen ontwikkeld over overige uitbuiting. Deze kaart wordt momenteel verspreid onder organisaties die in aanraking kunnen komen met slachtoffers van overige uitbuiting. Verder subsidieert het ministerie van SZW, samen met Justitie, de NGO Bondend Labour in the Netherlands (BLinN) voor een project dat gericht is op het signalering van slachtoffers van overige uitbuiting. Op dit terrein lopen ook strafrechtelijke onderzoeken waarbij geëxperimenteerd wordt met innovatieve samenwerkingsmethodes met onder andere bestuurlijke overheden.

Task Force
De Task Force Aanpak Mensenhandel is begin 2008 ingesteld door de minister en staatssecretaris van Justitie. De Task Force bestaat uit: Herman Bolhaar (hoofdofficier van Justitie Amsterdam), Corine Dettmeijer-Vermeulen (Nationaal Rapporteur Mensenhandel) Ruud Bik (korpschef van het KLPD), Aleid Wolfsen (burgemeester Utrecht), Jantine Kriens (wethouder/locoburgemeester Rotterdam), Piet Bruinooge (burgemeester Alkmaar), Henk Naves (President rechtbank Breda) en André Peperkoorn (KMAR). Daarnaast zitten er in de Task Force ook vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken, VWS, SWZ en BZK.

Taken en werkwijze
De Task Force Aanpak Mensenhandel heeft als taak knelpunten bij de aanpak van mensenhandel te signaleren en oplossingen aan te dragen. De Task Force stelt zich daarnaast tot doel het initiëren van beleidsmaatregelen en het volgen van enkele concrete mensenhandelzaken in zogeheten proeftuinen.

Deze proeftuinen zijn innovatieve onderzoeksomgevingen waarbij politie en OM niet alleen opsporen met innovatieve opsporingsmethoden, maar ook andere partners als bestuur, Belastingdienst en Kamer van Koophandel betrekken bij de aanpak van mensenhandel. Het gaat om een creatieve onderzoeksomgeving, die strak wordt gemonitord. Er wordt verslag uitgebracht aan de Task Force. Wat in de ene proeftuin geleerd is, wordt ook elders ingezet.

De proeftuinen werken op basis van drie uitgangspunten: de programmatische aanpak, het barrièremodel en de bestuurlijke rapportage. Bij de programmatische aanpak werken Politie en OM samen met andere ketenpartners. Een integrale aanpak van de bestrijding en preventie van mensenhandel moet barrières opwerpen en criminelen de pas afsnijden. Met het barrièremodel kan in kaart worden gebracht welke barrières kunnen worden opgeworpen. Zo kan bij de bestrijding van mensenhandel aansluiting worden gevonden bij ruimtelijke, financiële, economische en juridische barrières, en ook barrières op het gebied van wonen en verblijf. Bij bestuurlijke rapportages gaat het erom dat politie en OM hun bevindingen uit het strafrechtelijk onderzoek rapporteren aan het bestuur. Op basis van deze bevindingen kan het OM ketenpartners vragen wat hun specifieke rol is. Het bestuur bijvoorbeeld, kan de rapportages benutten voor inzet van bestuurlijke instrumenten, zoals het verstrekken en intrekken van vergunningen en subsidies.