Gemeente Beverwijk
Beverwijk stemt in met duurzame variant voor warmte-koude opslag stationsgebied
Het college kiest ervoor om in het te ontwikkelen stationsgebied gebruik te maken van een duurzaam warmte- en koudeopslagsysteem. Het systeem wordt aangelegd voor het totale te ontwikkelen stationsgebied. Hieronder vallen ondermeer stadhuis, Heliomare, NS Station, busstation en alle woningen.
Beverwijk is bezig met de vernieuwing van het stationsgebied. Eén van de projecten is de bouw van een nieuw stadhuis, waarin ook de Milieudienst IJmond zich vestigt. Pré Wonen en WOONopMAAT ontwikkelen in het stationsgebied. Al deze partijen hebben hoge ambities geformuleerd op het gebied van duurzaam bouwen. Met deze intentie lieten zij een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden van een collectief warmte-koudesysteem. Het college heeft nu ingestemd met de meest duurzame variant.
Laagste CO2-uitstoot
Uit het onderzoek blijkt dat een all-electric variant de laagste CO2-uitstoot geeft en daarmee het meest milieuvriendelijk is. 'All-electric' betekent dat de warmtevraag zo laag is, dat het mogelijk is om de benodigde verwarming voor elk gebouw door een warmtepomp te laten leveren. Hierdoor is het overbodig om gasleidingen te leggen. Om te zorgen dat de energierekening niet hoger uitvalt dan een traditioneel warmte/koelingsysteem, participeren Beverwijk, Milieudienst IJmond, Pré Wonen en WOONopMAAT in een op te richten organisatie. De all-electric variant vergt een hogere investering. Gelet op het vernieuwende karakter van het systeem verwacht men echter dat deze investering is op te vangen via subsidies van de Provincie en SenterNovem.
Grootschalig gebruik
Warmte-koude opslag staat voor efficiënt energieverbruik waarbij warmte en koude worden opgeslagen in een waterlaag diep in de grond. 's Zomers wordt warmte opgeslagen, dat in de winter wordt gebruikt voor verwarming. 's Winters gaat het afgekoelde water in de bodem, dat in de zomer als koeling functioneert. Het systeem zorgt voor aanzienlijke besparingen en bovendien is het beter voor het milieu. Zo is de CO2-uitstoot 35% minder dan bij een conventioneel systeem en wordt er ongeveer 1/3 bespaart op de energiekosten. Eerder dit jaar paste Minister Cramer (VROM) de wet- en regelgeving aan om het grootschalig gebruik van warmte-koude opslag te stimuleren. Cramer ziet dit als een doorbraak om de CO2-uitstoot structureel te verlagen.
Vervolg
Nu ook het college het voorstel heeft goedgekeurd, vervolgt het adviesbureau haar onderzoek naar de uitwerking, waarbij het uitgangspunt is dat de investering en exploitatie gelijk moeten zijn aan een traditioneel systeem. Ook worden de juridische aspecten rondom een gezamenlijke organisatie uitgewerkt en wordt subsidie aangevraagd.