persbericht
Amsterdam, 30 juni
2009/054/BH
Voorlichting over behandeling vergroot overleving van kinderleukemie in Indonesië
Unieke dubbelpromotie naar behandeling van kinderleukemie in Indonesië
De kans dat een kind in Indonesië aan leukemie overlijdt, is vier maal zo hoog als in Nederland. De belangrijkste reden hiervoor is het weigeren of het niet afmaken van de behandeling. Twee onderzoeksters, Mei Neni Sitaresmi en Saskia Mostert onderzochten in Yogyakarta (Indonesië) de factoren, die er toe leiden dat de behandeling niet afgemaakt wordt en ontwikkelden methoden om deze zogenoemde therapietrouw te verhogen. Een gestructureerde voorlichtingscampagne voor ouders verhoogde de overlevingskans van arme kinderen significant. Beide onderzoeksters promoveren 1 juli aan VU medisch centrum.
In Indonesië is de overlevingskans van kinderleukemie slechts 20%. In Nederland geneest 80% van de kinderen van deze vorm van kanker. Deze getallen zijn niet uniek voor Indonesië en Nederland, maar zijn te veralgemeniseren naar alle ontwikkelde en minder ontwikkelde landen. Deze verschillen in overleving worden vooral verklaard door het weigeren of niet afmaken van de behandeling. De verschillen in ontwikkelingslanden zelf, tussen arm en rijk, zijn echter ook groot. Vooral bij de arme en laagopgeleide bevolking is de overlevingskans klein, hoewel het behandelingsprotocol voor beide groepen gelijk is. Echter, arme patiënten kregen minder aandacht en voorlichting van de artsen. De hiërarchische verhoudingen tussen arts en patiënt belemmerden de communicatie. Daarnaast speelden de overtuiging dat kanker niet te genezen is, de bijwerkingen van de therapie en de ontevredenheid over het ziekenhuispersoneel een rol. Ondanks beschikbaarheid van gedoneerde medicijnen vanuit Nederland, had slechts 16% toegang tot deze donaties. Donatie van medicijnen is belangrijk omdat de meeste arme families de behandeling niet kunnen betalen en de therapie stopten.
Sitaresmi evalueerde het gebruik van een dagboek om inzicht te krijgen in de factoren die therapietrouw beïnvloeden. Mostert ontwikkelde een gestructureerd voorlichtingsprogramma over leukemie, de behandeling, de gedoneerde medicijnen en de noodzaak tot het afmaken van de behandeling. De effecten van deze instrumenten waren spectaculair: bijna 100% van de patientjes ontving na de voorlichting de gedoneerde medicijnen. Het aantal therapie weigeringen nam aanzienlijk af en de overlevingskans onder de arme patiënten nam significant toe onder de arme patiënten.
VUmc heeft een lange traditie in de samenwerking met de universiteit in Yogyakarta, Indonesië. Al jaren vindt uitwisseling van onderzoekers plaats en delen medewerkers van VUmc hun kennis en ervaring met hun collega's ter plaatse. Deze jarenlange samenwerking heeft geleidt tot deze unieke dubbelpromotie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum,
Bernie Hermes (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum