Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/108906.pdf

P E R S

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 29 juni 2009
11445/1/09 REV 1 (Presse 197)
P 73
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de internationale dag van de Verenigde Naties voor slachtoffers van foltering

Ter gelegenheid van de internationale dag van de Verenigde Naties voor slachtoffers van foltering (26 juni) bevestigt de Europese Unie dat zij zich wil inzetten voor de wereldwijde uitbanning van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, alsook voor de volledige rehabilitatie van slachtoffers van folteringen. In het internationaal recht is het absolute verbod op foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing ondubbelzinnig vastgesteld. De Europese Unie is ingenomen met Resolutie 63/166 van de Algemene Vergadering van de VN van 18 december 2008 en met Resolutie 10/24 van de Mensenrechtenraad van de VN van 27 maart 2009, en herhaalt dat zij iedere handeling of poging van staten of overheidsfunctionarissen om foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, ook door medisch en ander gezondheidspersoneel, te legaliseren, toe te staan of te gedogen, ongeacht de omstandigheden principieel veroordeelt, ook wanneer de nationale veiligheid of rechterlijke beslissingen in het geding zijn. Aantijgingen van foltering moeten op onpartijdige wijze worden onderzocht en de daders moeten worden berecht en gestraft.
11445/1/09 REV 1 (Presse 197) 2
L
De Europese Unie dringt er bij alle staten op aan het beginsel van "non-refoulement" strikt na te leven wanneer er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat een persoon in een andere staat zal worden gefolterd.
De Europese Unie roept alle staten die nog geen partij zijn bij het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing en het bijbehorende Facultatief Protocol, op om alsnog toe te treden, alsmede om te erkennen dat het Comité tegen foltering bevoegd is voor het ontvangen en behandelen van individuele kennisgevingen. De Europese Unie roept de staten ook op om hun eventuele voorbehoud bij deze instrumenten op te heffen. De staten dienen blijvende, vastberaden en doeltreffende maatregelen te nemen, onder meer door juridische hervormingen door te voeren, teneinde foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing te voorkomen en te bestrijden.
Het Facultatief Protocol bij het Verdrag tegen foltering is een belangrijke stap in het tot stand brengen van een onafhankelijk en doeltreffend mechanisme ter voorkoming van foltering op nationaal en internationaal niveau. De EU neemt met tevredenheid kennis van de recente bekrachtiging van het Facultatief Protocol bij het Verdrag tegen foltering door Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Chili, Kazachstan, Kirgizië, Libanon, Montenegro, Nicaragua en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. De Europese Unie benadrukt dat alle staten ervoor moeten zorgen dat slachtoffers van foltering toegang hebben tot rechtsmiddelen en een afdwingbaar recht hebben op billijke en toereikende compensatie, met inbegrip van middelen voor een zo volledig mogelijke rehabilitatie. De staten worden aangespoord alles in het werk te stellen om de waardigheid en menselijkheid te herstellen van slachtoffers van foltering, die vaak met langdurige lichamelijke letsels en posttraumatische stressstoornissen te kampen hebben en daartoe langdurige gespecialiseerde rehabilitatiebijstand behoeven. De Europese Unie is verheugd over de aanbevelingen van het eerste mensenrechtenseminar van het maatschappelijk middenveld van de EU en de AU, dat op 16 en 17 april 2009 in Brussel heeft plaatsgevonden; in die aanbevelingen wordt ertoe opgeroepen om van de strijd tegen foltering een prioriteit in de samenwerking tussen de twee continenten te maken. De Europese Unie neemt er nota van dat de deelnemers hebben opgeroepen tot een volledige uitvoering van de resolutie inzake de "Guidelines and Measures for the Prohibition and Prevention of Torture, Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment in Africa (the Robben Island Guidelines)" (richtsnoeren en maatregelen voor het verbod op en de preventie van foltering, wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing in Afrika - de "Robbeneiland-richtsnoeren") en van de EU-richtsnoeren inzake foltering.
11445/1/09 REV 1 (Presse 197) 3
L
De Europese Unie blijft de strijd tegen foltering ondersteunen met diplomatieke, politieke en financiële middelen, in het kader van de EU-richtsnoeren inzake foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. Bijzondere aandacht gaat naar de rehabilitatie van slachtoffers van foltering, via het Europees instrument voor democratie en mensenrechten.
De Europese Unie onderkent de leidinggevende rol van de VN bij het bestrijden van foltering en het ondersteunen van slachtoffers, en benadrukt haar steun voor de speciale VN-rapporteur inzake foltering, het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, het Comité tegen foltering, het Subcomité voor de voorkoming van foltering en het VN-fonds voor slachtoffers van foltering.
De Europese Unie waardeert en steunt de inspanningen van de regionale mechanismen, met name de speciale rapporteur inzake gevangenissen en detentieomstandigheden in Afrika van de Afrikaanse Commissie voor de rechten van de mens en van de volkeren, het Comité voor de uitvoering van de Robbeneiland-richtsnoeren, en het Comité van de Raad van Europa inzake de voorkoming van folteringen. Zij dringt er bij de staten op aan om gevolg te geven aan hun aanbevelingen.
De Europese Unie prijst de niet-aflatende inspanningen van de vele ngo's en personen die zich onvermoeibaar blijven inzetten om foltering te voorkomen en het lijden van de slachtoffers te verzachten, alsmede om deze belangrijke kwestie onder de aandacht van de publieke opinie te brengen.
De Europese Unie verbindt zich ertoe haar inspanningen voort te zetten en te intensiveren in haar streven naar een wereld zonder folteringen. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom