Gemeente Ede

Nummer 121 / Ede, 30 juni 2009

Gemeente krijgt geld voor project overlastgevende jongeren

De gemeente Ede krijgt, vooruitlopend op deelname aan de G32, twee ton subsidie van het Ministerie van VROM, onderdeel Wonen, Werken en Integratie. Ede zet het geld in voor het project Titan, dat zich richt op overlastgevende jongeren die op grote afstand staan van scholing en arbeid. Met deze financiële bijdrage kan het project direct na de zomer starten.

De gemeente Ede gaat vanaf 2010 deel uitmaken van de G32. Dit is een samenwerkingsverband van grote steden. Eerder dit jaar kreeg Ede, samen met Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Zoetermeer de uitnodiging van de G27 om toe te treden tot dit samenwerkingsverband van grote steden. Binnen het nieuwe stedenbeleid gaat het kabinet, mede dankzij de motie-Ortega, extra aandacht besteden aan het thema preventie en beheer.

Project Titan
De voorbereiding van het Titan-project is ver gevorderd. Bureau Actium kan na de zomer starten met de intensieve begeleiding van jongeren. Het programma duurt gemiddeld een jaar en heeft als doel de resocialisatie van jongens door hen dagbesteding (08.00 - 20.00 uur) en training te bieden.
Ervaring opdoen in de werkplaats staat centraal. Het eerste half jaar gebeurt dit vanuit een eigen werkplaats, daarna met een stage in het bedrijfsleven. Het hele jaar worden de jongeren intensief begeleid. Ook na de stage is er een periode van nazorg. Er is plaats voor tien tot maximaal twintig jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar.

De aanmelding van jongeren gebeurt onder meer via het recent geopende Veiligheidshuis in Ede. Daarnaast komt het voor dat ouders aan de bel trekken en dat jongeren zich zelf aanmelden. In Ede zijn al uiteenlopende activiteiten voor jongeren gestart, bijvoorbeeld een inloophuis, sportactiviteiten door Welstede en pannavoetbal door Youth for Christ. De jongeren die voor het project Titan in aanmerking komen, kunnen vanwege hun vaak moeilijke gedrag niet binnen deze reguliere activiteiten opgevangen worden.

De gemeente Ede investeert ook met eigen middelen in het Titan-project. Zij hecht er aan dat het project volgend jaar verder kan gaan. Ede gaat daarom in 2010 een nieuwe subsidieaanvraag indienen.

---