Gemeente Soest

.

Najaar start bodemsanering Kampweg

29 juni

De bodem van het terrein tussen de Kampweg en het ijsbaanterrein/evenemententerrein is gedeeltelijk vervuild met asbest, zware metalen en puin. Deze materialen liggen niet aan de oppervlakte en zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid.

In het Masterplan voor Soesterberg is er rekening mee gehouden dat dit terrein in de toekomst een nieuwe functie krijgt. Bij herinrichting van het terrein kunnen vervuilde materialen naar boven komen met de mogelijk risico's voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat voordat gestart wordt met een herinrichting, de vervuilde grond zorgvuldig wordt verwijderd. Het is onvermijdelijk dat ook een aantal bomen op het terrein worden gekapt.

Budget

De gemeente Soest heeft tot eind 2009 de mogelijkheid om de kosten voor het verwijderen van vervuilde grond te financieren uit een speciaal budget, dat beschikbaar is gesteld door de landelijke overheid. Daarom wil de gemeente Soest, vooruitlopend op de uitvoering van het Masterplan, dit najaar starten met een procedure om het terrein schoon te maken en de vervuilde grond te verwijderen.

Door nu al te beginnen met het schoonmaken van de grond en dit te financieren uit rijksbijdragen, bespaart de gemeente geld dat bestemd is voor de uitvoering van het Masterplan. Zo kunnen we het voor het Masterplan beschikbare budget maximaal inzetten voor Soesterberg.

Na afronding van de werkzaamheden wordt het terrein voorzien van een tijdelijk gras- en bloemveld.

Dit moet verstuiving voorkomen en geeft bovendien een mooi aanzicht. De grondwal direct naast de Kampweg wordt dan ook weer aangelegd. De werkzaamheden worden naar verwachting aan het einde van dit jaar afgerond.