Gemeente Zwolle

Galerijgraven op Kranenburg

Steeds meer mensen willen bovengronds worden begraven. In Zuid-Europese landen is dit gebruikelijk, in Nederland is deze manier van begraven nog vrij uniek. De gemeente Zwolle biedt sinds kort ook de mogelijkheid om bovengronds begraven te worden in een galerijgraf. Dit is een betonnen nis die in een fraai vormgegeven muur verwerkt is. Op begraafplaats Kranenburg zijn negentig galerijgraven gerealiseerd. Dit aantal wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid naar 360. Begraven worden in een galerijgraf is een alternatief voor iedereen die zich niet prettig voelt bij het idee om onder de grond begraven te worden of gecremeerd te worden.

Nieuwe manier van begraven

galerijgraf Met het plaatsen van een sluitsteen door wethouder Hennie Kenkhuis en ontwerper Wilfred Hilbers van Genius Loci zijn de galerijgraven 24 juni op symbolische wijze officieel in gebruik genomen. Er zijn slechts een aantal gemeenten in Nederland waar het mogelijk is om begraven te worden in een galerijgraf. De gemeente Zwolle wil alle vormen van begraven aanbieden, zo ook deze nieuwe exclusieve manier.

Algemene informatie

kaart galerijgraven De galerijgraven worden afgesloten door een antracietkleurige stenen plaat. Op deze sluitplaat kunt u belettering of symbolen in de door u gewenste kleur en eventueel een foto laten aanbrengen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een steenhouwerij.

In elke nis kan één persoon worden bijgezet. Het is ook mogelijk om een urn in een galerijgraf te plaatsen. Een urn kan alleen bijgezet worden in een leeg graf of tegelijk met het bijzetten van een kist. Later bijzetten is niet meer mogelijk. In een galerijgraf mogen maximaal twee urnen geplaatst worden.

Tarieven
De galerijgraven op Kranenburg worden voor een huurperiode van twintig jaar uitgegeven. Daarna kunt u de huurperiode uiteraard verlengen. Een galerijgraf kopen is niet mogelijk. Een galerijgraf kost EUR 3188,- voor 20 jaar, dit is inclusief de sluitplaat. De kosten voor het bijzetten (EUR 977,-), komen hier later nog bij. (Tarieven 2009).

Reserveren galerijgraf
Wanneer u wilt kunt u een of meerdere galerijgraven reserveren. De grafrechten worden dan al aan u uitgegeven. Dit betekent dat de huurperiode van twintig jaar op het moment van reserveren ingaat. De kosten voor de huur van het galerijgraf worden vanaf dan in rekening gebracht.

Bloemen
Tegenover de galerijgraven is een talud waar u bloemen kunt neerleggen. Omdat het pad voor de galerijgraven toegankelijk moet blijven voor werkzaamheden kunnen daar geen bloemen of bloempotten geplaatst worden. Voor het neerleggen van bloemen wordt nog een speciale voorziening gemaakt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038 (zonder kengetal).