Gemeente Hoorn

Gemeenteraad Hoorn stelt Kadernota 2009 vast

De gemeenteraad van Hoorn stelde op woensdag 24 juni 2009 de Kadernota voor 2009 vast. In de Kadernota geeft de raad een aanzet voor het invullen van de financiële ruimte voor het volgende jaar aan en wordt een eerste keuze gemaakt in datgene wat de raad en het college nog met voorrang willen aanpakken.

Belangrijke constatering is dat de financiële ruimte de komende jaren beperkt is door de gevolgen van de financiële crisis. De rijksbijdrage is volgens de meicirculaire ook lager dan verwacht. Dit betekent een extra tegenvaller voor de gemeente. Het uitgangspunt is om de werkgelegenheid op peil te houden, kritisch te zijn op het verhogen van belastingen en het bereikte voorzieningenniveau in de stad zo lang mogelijk op peil te houden. Het motto luidt: ook in de crisis pakken we samen de kansen.

Keuzes
Als de raad alle keuzes en ambities, waarmee in de Kadernota financieel rekening is gehouden overneemt, dan heeft de gemeente Hoorn vanaf 2010 een begrotingstekort van ongeveer 4 miljoen euro. Nu ook de rijksbijdrage door de economische recessie tegenvalt, loopt dit tekort nog meer op. Het college wil kijken waar de gemeente structureel meer geld uitgeeft dan strikt noodzakelijk. Daarbij is het uitgangspunt dat het huidige voorzieningenniveau zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Over de definitieve keuzes kan de raad bij de begrotingsbehandeling van 2010 in november 2009 beslissen. De raad heeft aangegeven actief te zullen meedenken over creatieve oplossingen voor de financiële tekorten.

Economie
Ook voor de economie in Hoorn heeft de recessie zijn gevolgen. Om deze negatieve gevolgen het hoofd te kunnen bieden, heeft de gemeente Hoorn het Stimuleringsfonds economische ontwikkeling. Dit fonds biedt nieuwe kansen, vooral voor de werkgelegenheid, investeringen in duurzaamheid en voor kwetsbare groepen. De raad vroeg hierbij speciale aandacht voor de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals werkloze jongeren.

Prioriteiten
Voor het laatste bestuursjaar heeft het college een keuze gemaakt welke activiteiten wat het college betreft prioriteit moeten krijgen. Deze dertig topprioriteiten krijgen bestuurlijk en ambtelijk voorrang. De resterende bestuurperiode is er om een ontwikkeling af te ronden of om een gewenste tussenstand te bereiken. Zo wil het college verder met de plannen voor de herindeling van West-Friesland, werken aan de sociale veiligheid en bedrijventerrein t Zevenhuis voorbereiden. Ook de afsluiting van het Keern, het huisvestingsplan voor voortgezet onderwijs, het Centrum voor jeugd en gezin, de voortgang van Blauwe Berg en het uitvoeren van de klimaatvisie staan hoog op de agenda. Na het reces zal de discussie over de topprioriteiten voor 2010 verder gaan.

Amendementen
De gemeenteraad stelde de Kadernota 2009 vast, maar diende wel een aantal moties en amendementen in. Met stemmen van PvdA, GroenLinks, CDA, VVD en Hoorns Belang werd besloten dat de Statenpoort meer openbaar toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers van Hoorn. Ook reserveerde de gemeenteraad met tegenstemmen van CDA, GroenLinks, Fractie De Meij en mevrouw L. Klaassen van de VOC Hoorn een bedrag van 15.000,- voor de publicatie van een boek over de Hoornse geschiedenis van de 19e eeuw door de Vereniging Oud Hoorn.

Moties
De raad ging unaniem akkoord met een motie om te komen tot een fysieke afsluiting van de doorgang Dubbele Buurt - Vale Hen en het uitwerken van een plan om te komen tot herinrichting van dit gebied. Daarnaast verzocht de raad het college om na te gaan op welke manier microfinanciering in Hoorn vorm kan krijgen. Dit houdt een stimulans in voor ondernemers die een onderneming willen starten maar die moeite hebben om aan krediet te komen. Tot slot diende de raad een motie in over de openingstijden van de afdeling Burgerzaken. Alle partijen waren het erover eens dat de openingstijden van deze afdeling nog klantvriendelijker zouden kunnen. Het college bekijkt hoe dit verzoek van de raad kostenneutraal kan worden uitgevoerd.

Vervolg
Het college gaat na het zomerreces verder met de raad in gesprek over de keuzes voor de toekomst om zowel bestaande als nieuwe ambities waar te kunnen maken. Het resultaat hiervan komt terug in de begroting voor 2010 in november 2009. Een volledig overzicht van de topprioriteiten voor de laatste fase van deze bestuursperiode staat in de werkversie van de kadernota, die is te vinden op hoorn.nl. Laatste wijziging van deze pagina: 25 juni 2009